Η Κίνα μπαίνει δυναμικά στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης

H κινεζική Cosco αγόρασε το 35% του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Αμβούργο εφαρμόζοντας το σχέδιο κυριαρχίας στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Στην απόκτηση του 35% σταθμού εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκεται στο λιμάνι του Αμβούργου προχώρησε η Cosco Shipping Ports. Πρόκειται για το Container Terminal Tollerort, που ανήκει στην Hamburger Hafen und Logistik AG. Ως ένα από τα τρία τέρμιναλ εγκατεστημένα στο λιμάνι του Αμβούργου, είναι εξοπλισμένο με 14 μεγάλους γερανούς οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετούν μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας άνω των 20.000 κουτιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosco Shipping Ports δήλωσε ότι ο όμιλος προχώρησε σε αυτή την επένδυση διότι το λιμάνι του Αμβούργου που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι σημαντικός κόμβος στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ενώ το κλίμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας οξύνεται ο «Κόκκινος Δράκος» συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικότατους δεσμούς με την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που στοχεύει στην αύξηση της κινέζικης επιρροής στις εμπορικές οδούς προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, τόσο μέσω θαλάσσης, όσο και μέσω ξηράς.

Χρόνο με τον χρόνο οι κινεζικές επενδύσεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια τα τελευταία 10 έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι εταρείες κινεζικών συμφερόντων έχουν αυξήσει τα ποσοστά στη μετοχική σύνθεση αρκετών και σημαντικών τερματικών σταθμών της Ευρώπης. Η αύξηση αυτών των επενδύσεων αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής ανάπτυξης υποδομών «Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου» (Belt and Road Initiative- BRI), που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν μέρος του οικονομικού και γεωπολιτικού σχεδίου για τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στον παγκόσμιο χάρτη και προέρχονται από τις κινεζικές εταιρείες, Cosco Shipping Ports, China Merchant Port Holdings (CM Port) και Qingdao Port International Development (QPI). Οι δύο πρώτες επιχειρήσεις ενεργούν υπό την επίβλεψη της κρατικής επιτροπής εποπτείας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας (SASAC) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο μέτοχό τους.

Η Cosco και η CM Ports έχουν το πλεονέκτημα να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο από τις κρατικές κινέζικες τράπεζες και να εκμεταλλεύονται πολλές προσφορές που τους παρουσιάζονται. Από τη μεριά της Ευρώπης, λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες καλωσόρισαν τις κινεζικές επενδύσεις, τις οποίες είχαν και έχουν ανάγκη.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα της XRTC οι εν λόγω εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα επενδύσει σε 17 λιμάνια στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα και τον Πειραιά οι Κινέζοι, ιδιαίτερα η Cosco, εξαπλώνονται τόσο στη Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι το Suez Canal Container Terminal, όσο και στη δυτική Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα, στην Ισπανία, στα λιμάνια της Βαλένθια και του Μπιλμπάο, αλλά και στα διαμετακομιστικά κέντρα της Μαδρίτης και της Σαραγόσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ