KPMG: Απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού

Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού από τους επικεφαλής επιχειρήσεων και οργανισμών παγκοσμίως αναφέρει η KPMG.

Τρόπους με τους οποίους καταξιωμένοι παγκοσμίως οργανισμοί δημιουργούν αξία με το ανθρώπινο δυναμικό τους αναδεικνύει πρόσφατη έκθεση της KPMG "The future of HR: Lessons from the Pathfinders".

Η KPMG πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 18 επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού σε πολυεθνικές, (μεταξύ τους οι Microsoft, Aviva, Telefonica, Thames Water, L'Oreal, Santander, United Overseas Bank), θέτοντας το ερώτημα πώς κάποια από τα μεγαλύτερα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού δημιουργούν αξία παρά τις προκλήσεις της πανδημία και της ψηφιοποίησης και κατάρτισαν μια έκθεση με τα ευρήματά τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συμπερίληψη, η ποικιλομορφία και η ισότητα είναι κάποιοι παράγοντες που δημιουργούν πολύ μεγάλη αξία για την επιχείρηση και την κουλτούρα της σύμφωνα με τους Pathfinders. Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε ότι η «δεξαμενή» των ταλέντων είναι πια προσβάσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα για νέα επίπεδα καινοτομίας. Οι σημαντικές αλλαγές όπως υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες της έρευνας, συμβαίνουν μόνο όταν όλοι στην επιχείρηση αναγνωρίζουν τις δικές τους προκαταλήψεις και προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.

H νέα φιλοσοφία "total workforce" φαίνεται να υιοθετείται από τους Pathfinders, οι οποίοι αμφισβητούν τις υπάρχουσες προσεγγίσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και αναπτύσσουν νέες πιο σύγχρονες προοπτικές για το εργασιακό μέλλον. Έτσι, έχουν ως στόχο τη δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών για τους εργαζόμενους, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες τους με απώτερο στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Επιπλέον, επιδιώκουν την εύρεση καινοτόμων και πιο αποτελεσματικών τρόπων και μεθόδων για να προσδιορίσουν και να καλύψουν τα όποια κενά στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Pathfinders δοκιμάζουν και «πειραματίζονται» με νέους τρόπους εργασίας και σύγχρονες τεχνολογίες για να βοηθήσουν τον εργαζόμενο να προσαρμοστεί στο disruption. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία που παρουσιάζει η συνεχής ανατροφοδότηση ("feedback") αναφορικά με το αποτέλεσμα της εργασίας για τη λήψη των αποφάσεων αλλά και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών και των μελών των ομάδων. Οι Pathfinders, όπως υποστηρίζουν βασίζονται και χρησιμοποιούν τα δεδομένα για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της απόδοσης του εργατικού δυναμικού αλλά και για να βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Βερώνη Παπατζήμου, γενική διευθύντρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες στην KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά «Η φετινή έρευνα είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Αναδεικνύει τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τις περισσότερες εταιρείες στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, είναι πλέον εμφανές ότι είναι απαραίτητο τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού να προσεγγίζονται ολιστικά. Ο πειραματισμός σε νέες προσεγγίσεις και τρόπους εργασίας θα δώσει τα επόμενα χρόνια μία νέα ώθηση στη βελτίωση της εμπειρίας του εργαζόμενου. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα δεδομένα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η ομάδα του ανθρώπινου δυναμικού θα συμβάλει διαρκώς στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ