112,5 τρισ. ευρώ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Και οι προσπάθειες της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας να μετριάσει του κινδύνους του greenwashing.

Τραπεζίτες, ασφαλιστές και επενδυτές με περίπου 112.5 τρισεκατομμύρια ευρώ ή το 40% του παγκόσμιου κεφαλαίου στη διάθεσή τους, δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να θέσουν τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο των εργασιών τους.

Με μια ανακοίνωση που έγινε στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αναλάβουν τη ”μερίδα του λέοντος” στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. 

Βασικός στόχος των συνομιλιών στην COP26 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - κυρίως από καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου - για να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά το πώς ακριβώς θα εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο ― είναι ακόμα υπό μελέτη. Πάνω από όλα, θα χρειαστεί πολλά χρήματα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα Μαρκ Κάρνεϊ, ”ιθύνων νους” της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για μηδενικές καθαρές μηδενικές εκπομπές (GFANZ), ανέφερε το ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις τις επόμενες τρεις δεκαετίες και είπε ότι η χρηματοοικονομική βιομηχανία πρέπει να βρει τρόπους να συγκεντρώσει ιδιωτικά χρήματα για να πετύχει η προσπάθεια περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν τα κράτη μόνα τους.

Ωστόσο, ένα πρόβλημα που αναφέρουν συχνά οι επενδυτές, οι οποίοι, ενόψει των μυριάδων κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες. 

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, που έχει ενταχθεί στη συμμαχία, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19 έδειξε τι μπορεί να πετύχει η συλλογική δράση.

«Μπορούμε πράγματι να το πετύχουμε αυτόν τον στόχο για το κλίμα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε επιλεκτικά ή με μια επίπλαστη οικολογική συνείδηση, ζητώντας μόνο από τις δημόσιες εταιρείες, τις βολικές εταιρείες, να προχωρήσουν χωρίς να ζητάμε από το σύνολο της κοινωνίας να προχωρήσει επίσης».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματωθούν δεδομένα για το κλίμα στις καθημερινές μακροοικονομικές εκθέσεις.

Ο Κάρνεϊ ηγήθηκε της προσπάθειας να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν υπόψη και δημοσιοποιούν τους πλήρεις κλιματικούς κινδύνους των δανείων ή των επενδύσεών τους, αναγκάζοντας την ευρύτερη οικονομία να τιμολογήσει τα κόστη που μέχρι τώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκαλυμμένα.

Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τις άμεσες επιπτώσεις των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και κόστη όπως η απώλεια κρατικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα ή τα παράπλευρα κόστη για την υγεία και το περιβάλλον από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, δήλωσε ότι το Πεκίνο εργάζεται πάνω σε μια νέα διευκόλυνση νομισματικής πολιτικής για την παροχή φθηνών κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υποστήριξη πράσινων έργων και ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημοσιεύσουν σύντομα έναν κοινό ”ορισμό” του τί εστί  πράσινες επενδύσεις.

Και ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, o Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, δήλωσε ότι αναγκαίο ένα παγκόσμιο ελάχιστο πρότυπο για την αποκάλυψη των κλιματικών κινδύνων τόσο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και για την παροχή βιώσιμης χρηματοδότησης.

Οι κίνδυνοι της δήθεν προστασία του περιβάλλοντος (greenwashing) 

Η Τζέιν Φρέιζερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Citigroup, επίσης μέλους της GFANZ, δήλωσε πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αφορά 130 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται κλίμακα για να ευδοκιμήσει.

«Αν δεν συνεργαστείτε, θα έχετε πολλές πραγματικά ωραίες ομιλίες, αλλά κινδυνεύετε να χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα», τόνισε.

Οι επενδυτές είναι βέβαιο ότι θα καλωσορίσουν την έναρξη ενός παγκόσμιου οργανισμού προτύπων που θα εμποδίζει τις εταιρείες να δίνουν μια κολακευτική εικόνα των κλιματικών πολιτικών και των επιχειρηματικών πρακτικών τους σε μια ήδη παγκόσμια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και σχετικών µε τη ∆ιακυβέρνηση κεφαλαίων.

«Εχουμε πραγματικά εστιάσει στη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε η Ασλεϊ Αλντερ, πρόεδρος του IOSCO ( Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών) που συνέβαλε στην σύσταση του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB).

″Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν δεν έχετε βασικές πληροφορίες σε συγκρίσιμη παγκόσμια βάση, τότε αυξάνετε τους κινδύνους του greenwashing πάρα πολύ.”

Ο ενθουσιασμός του ιδιωτικού τομέα για κινητοποίηση επενδύσεων φιλικών προς το κλίμα απαιτεί επίσης τη διαβεβαίωση ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών που θα εκπληρώσουν τον στόχο του 1,5 Κελσίου - κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος της COP26 στις 12 Νοεμβρίου.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δίνουν στον κόσμο μόνο 60% πιθανότητες να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 Κελσίου

Τόνισε.ότι περίπου το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ καλύπτεται πλέον από υλοποιήσιμα σχέδια για την κλιματική αλλαγή. ”Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο χωρίς το υπόλοιπο 35%.

Πηγή: Reuters, huffingtonpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ