Ο Ερντογάν (ξανα)μίλησε και η λίρα κατακρημνίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά

Η «προτροπή» του Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσιμο των τουρκικών αγορών - Τι ανησυχεί τους επενδυτές

Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην ιδιότυπη οικονομική θεωρία του σύμφωνα με την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας, η λίρα σημειώνει ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την “παλιά” πολιτική σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, και αντ’ αυτού έχει επιλέξει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, εξαγωγές και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα «Η επιλογή μας ήταν είτε να εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε να αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση και να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες».

Παρότι, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επιλέγουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και έχει ανησυχήσει τους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της χώρας γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη.

Ο πρόεδρος υποστηρίζει με εμμονή την ανορθόδοξη (οικονομικά) άποψη ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζει και «προτρέπει» την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 20%.

Η «προτροπή» του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσιμο του τουρκικού χρηματιστηρίου. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2,1% στα 11,4767 δολάρια για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειές του στο 0,9% και τα 11,3804 δολάρια.

 

ΠΗΓΗ: Bloomberg / newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ