Τι προβλέπει η UBS για τις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, όχι όμως για τον χρυσό και το ασήμι - Τι συστήνει στους επενδυτές και τι «βλέπει» για τα παράγωγα.

Tο νέο έτος ξεκινά με τις τιμές εμπορευμάτων να είναι σχετικά σταθερές, πολλές αγορές εμπορευμάτων σε έλλειμμα και τα αποθέματα σε χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει η UBS. 

«Πιστεύουμε ότι η προσφορά θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί την αυξανόμενη ζήτηση για άλλη μια φορά, ευνοώντας τις υψηλότερες τιμές. Βιομηχανικά μέταλλα και ενέργεια αναμένεται να έχουν καλές επιδόσεις, ενώ η γεωργία και η κτηνοτροφία αναμένεται να αποτελέσουν καλή διαφοροποίηση. Ο χρυσός και το ασήμι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πτωτικές πιέσεις», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Οι τιμές στόχοι που προβλέπει η UBS σε μερικά βασικά εμπορεύματα είναι οι ακόλουθες:

Πετρέλαιο brent 85 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους ή 2,3% χαμηλότερα

 Χρυσός 1650 δολάρια η ουγγιά στο τέλος του 2022 ή 10% χαμηλότερα

Χαλκός 11.500 δολάρια ο τόνος ή 16% υψηλότερα στο τέλος του έτους

Αλουμίνιο 3.300 δολάρια ο τόνος ή 7% υψηλότερα

Ζάχαρη 0,220 δολάρια ανά λίμπρα ή 16% υψηλότερα

Σιτάρι 7 δολάρια ανά λίμπρα ή 11% υψηλότερα

Καφές ποικιλία αράμπικα -18% ή 2 δολάρια ανά λίμπρα

Οι επενδυτές συνιστάται να παραμείνουν σε θέσεις αγοράς στα εμπορεύματα. Πέρα από την εστίαση σε κυκλικούς τομείς, τα εμπορεύματα προσφέρουν επίσης στους επενδυτές εναλλακτικές ευκαιρίες απόδοσης.

Ο επιχειρηματικός κύκλος και οι διαρθρωτικοί παράγοντες θα πρέπει να οδηγήσουν σε σταθερές αποδόσεις για αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ιδίως για τα πιο κυκλικά εμπορεύματα. Με τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και τις αγορές σε έλλειμμα, τα ορατά αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται. Ενέργεια και οι παραγωγοί βασικών μετάλλων θα πρέπει να απολαμβάνουν ισχυρή τιμολογιακή δύναμη.

Από τους καιρικούς κινδύνους, η UBS αναμένει εξάρσεις υψηλότερων αγροτικών τιμών αλλά η προσφορά είναι πιθανό να ανταποκριθεί στην αύξηση των τιμών. Η άνοδος των τιμών των ζώων θα πρέπει να αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι η αύξηση των τιμών στη γεωργία. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός και το ασήμι, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές εν μέσω υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων και ενός ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να βλάψει την ευρύτερη κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων.

Οι επενδυτές μπορούν επίσης να βασιστούν στη στήριξη από τα κέρδη από το ρολλάρισμα των θέσεων στα παράγωγα φέτος, τα οποία αναμένει η UBS να κυμανθούν γύρω στο 3%, με τις καμπύλες των προθεσμιακών συμβολαίων στα βασικά εμπορεύματα, κυρίως στην ενέργεια να έχουν καθοδική κλίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ