Οι μεγαλύτεροι στρατοί του κόσμου - Ενεργός στρατός, έφεδροι και παραστρατιωτικοί

Ποια κράτη έχουν τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Το Infographic της ομάδας του Visual Capitalist με τους ενεργούς στρατούς, τους εφέδρους και τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πλανήτη δεν ζει σε εμπόλεμες ζώνες η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία του στρατού στα σύγχρονα κράτη.

Είτε λόγω των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη είτε λόγω της προληπτικής οικοδόμησης άμυνας από τα πλείστα κράτη έχουν συγκεντρωθεί σημαντικοί αριθμοί στρατιωτικού προσωπικού στον πλανήτη.

Η ομάδα του Visual Capitalist χρησιμοποιώντας δεδομένα από την World Population Review, χαρτογραφεί όλο το στρατιωτικό προσωπικό του πλανήτη, ενώ σημειώνει ότι εξελίσσονται πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, στην Υεμένη και στην Αιθιοπία.

Το Infographic ακολουθεί στο τέλος του κειμένου.

Ποιος έχει τον μεγαλύτερο στρατό;

Ποιος έχει λοιπόν τον μεγαλύτερο στρατό; «Λοιπόν, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή».

Ως εκ τούτου η Visual Capitalist έχει ταξινομήσει το στρατιωτικό προσωπικό σε τρεις κατηγορίες:

  1. Ενεργός στρατός: Στρατιώτες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση για το στρατό

Χώρα με τον μεγαλύτερο ενεργό στρατό: Η Κίνα με πάνω από 2 εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό

  1. Εφεδρικός στρατός: Άτομα που δεν εργάζονται στον στρατό με πλήρη απασχόληση, αλλά έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και μπορούν να κληθούν και να αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή

Χώρα με τον μεγαλύτερο εφεδρικό στρατό: Βιετνάμ, με 5 εκατομμύρια έφεδρους στρατιώτες

  1. Παραστρατιωτικοί: Ομάδες που δεν είναι επίσημα στρατιωτικό προσωπικό αλλά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όπως η CIA ή οι ομάδες SWAT στις Η.Π.Α.

Χώρα με τον μεγαλύτερο «παραστρατιωτικό στρατό»: Βόρεια Κορέα με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5 εκατομμύρια άτομα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις πιο πάνω κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού, το παραστρατιωτικό είναι το λιγότερο καλά καθορισμένο σε όλες τις χώρες του κόσμου και επομένως δεν περιλαμβάνεται στο γράφημα.

Ποια χώρα έχει τον μεγαλύτερο στρατό; Εξαρτάται ποιος κάνει την καταμέτρηση.

Αν συμπεριλάβουμε τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, δείτε πώς συγκεντρώνονται οι κορυφαίες χώρες όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό:

Όταν συνδυάζει και τους τρεις τύπους στρατιωτικών, το Βιετνάμ έρχεται στην κορυφή με πάνω από 10 εκατομμύρια προσωπικό.

Στον παρακάτω πίνακα κατατάσσονται οι 10 μεγαλύτεροι στρατοί στον κόσμο εξαιρουμένων των παραστρατιωτικών ομάδων:

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η Βόρεια Κορέα παραμένει κοντά στην κορυφή της λίστας συγκριτικά με ισχυρά κράτη του πλανήτη. Εξαιρουμένων των εκτιμήσεων των παραστρατιωτικών δυνάμεων, το κατά πολλούς Ερημιτικό Βασίλειο έχει σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ενεργούς και εφεδρικούς στρατιώτες.

Χτίζοντας στρατιωτικό προσωπικό

Οι λόγοι για τα τεράστια στρατιωτικά μεγέθη είναι προφανείς σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στο Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, οι πολίτες υποχρεούνται να υπηρετήσουν για μια υποχρεωτική περίοδο της ζωής τους στον στρατό.

Η Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα, δύο χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο, και οι δύο στρατολογούν πολίτες για τον στρατό τους. Στη Βόρεια Κορέα, τα αγόρια επιστρατεύονται στην ηλικία των 14. Ξεκινούν την ενεργό υπηρεσία στα 17 και παραμένουν στο στρατό για άλλα 13 χρόνια. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις επιστρατεύονται και γυναίκες.

Στη Νότια Κορέα, ένας άνδρας πρέπει να καταταγεί κάποια στιγμή στον στρατό μεταξύ 18 και 28 ετών. Οι περισσότεροι όροι υπηρεσίας είναι λίγο περισσότερο από ένα έτος τουλάχιστον. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις: το συγκρότημα K-Pop BTS έλαβε πρόσφατα νόμιμα δικαιώματα να καθυστερήσει τη στρατιωτική του θητεία, χάρη στον υπουργό Πολιτισμού της χώρας.

Ανάμεσα στις χώρες που οι γεωπολιτικοί και ιστορικοί παράγοντες αναγκάζουν τα κράτη να έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των πολιτών είναι η Αυστρία, η Βραζιλία, η Μυανμάρ, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Ρωσία όπως επίσης η Κύπρος και η Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ, πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν γιατί η χώρα διαθέτει τόσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Πρώτον, η στρατιωτική βιομηχανία τροφοδοτεί τον στρατό των ΗΠΑ. Μια μακρόχρονη παράδοση της στενής συνεργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης με την αμυντική βιομηχανία και την βιομηχανία όπλων δημιουργεί οικονομικά κίνητρα για στρατιωτικές υποδομές η οποία μεταφράζεται και στην ανάγκη για περισσότερο στρατιωτικό προσωπικό.

Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ προσφέρει ασφάλεια εργασίας και δίχτυα ασφαλείας και μπορεί να είναι μια ελκυστική επιλογή σταδιοδρομίας. Πολιτιστικά, ο στρατός χαίρει επίσης μεγάλης εκτίμησης στη χώρα, σημειώνει η ομάδα του Visual Capitalist.

Έθνη χωρίς στρατούς

Για πολλές χώρες, η συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα έθνη που δεν έχουν καθόλου στρατούς (εξαιρουμένου του παραστρατιωτικού κλάδου).

Ενδεικτικά αναφέρεται η Κόστα Ρίκα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και ο Παναμάς.

Η Κόστα Ρίκα δεν έχει στρατό καθώς διαλύθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τη δεκαετία του 1940. Τα κονδύλια για τον στρατό ανακατευθύνθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα έθνη ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς ειρήνης - τα περισσότερα έχουν βρει εναλλακτικά μέσα για να συγκεντρώσουν δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Βοήθειας, άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ είναι τεχνικά υποχρεωμένες να παρέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες στην Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, εάν έχουν ανάγκη.

Η Κύπρος και η Ελλάδα

Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα worldpopulationreview η Κύπρος έχει ενεργό στρατιωτικό προσωπικό που κυμαίνεται στις 15.000 άτομα ενώ με τον εφεδρικό στρατό το στρατιωτικό προσωπικό ανέρχεται συνολικά στα 65.000 άτομα.

Σχετικά με την Ελλάδα η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει 142 χιλιάδες ενεργό στρατιωτικό προσωπικό ενώ ο εφεδρικός στρατός κυμαίνεται στις 221.3 χιλιάδες ανεβάζοντας το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού στα 368.1 χιλιάδες άτομα.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση

Πηγή: Visual Capitalist

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ