Το σενάριο με την νέα κρίση χρέους και την ισοτιμία του ευρώ στα $0,9

Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός, η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η καθυστερημένη αντίδραση της Φρανκφούρτης εντείνουν τις ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου να παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (1 ευρώ ισούται με 1 δολάριο), αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι πιθανό να διολισθήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, κατρακυλώντας έως και το 0,9 δολάριο.  

Άλλωστε, η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις αγορές τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς παρά τον υψηλό πληθωρισμό (8,6%) τα επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα (0% το βασικό επιτόκιο, -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων), σ’ αντίθεση με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 1,5%.  

Σαν να μην έφθανε αυτή η νομισματική απόκλιση, η οποία απορρέει από την ανησυχία της Φρανκφούρτης για τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στην πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, η οποία αυξάνει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και εντείνει τα σενάρια περί νέας ύφεσης.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MLIV, η οποία παρουσιάζεται στο Bloomberg, το 69% των αναλυτών εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πιο πιθανό να βρεθεί στο 0,9 δολάρια, παρά να ανακάμψει στο 1,1 δολάριο, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.  

Ο παράγοντας… Ρώμη 

H αναταραχή στη Ρώμη, όπου η κυβέρνηση του Μάριου Ντράγκι βρίσκεται επί ξυρού ακμής, αναμένεται να εντείνει τον κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων. Δηλαδή τις μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.  

Ενδεικτικά, το 21% των αναλυτών θεωρεί ότι το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας θα εκτοξευτεί σε περισσότερες από 500 μονάδες βάσης -το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 (σήμερα βρίσκεται στις 225 μ.β.). 

Δεν είναι τυχαίο ότι το 41% εκτιμά ότι μια κρίση χρέους είναι πιθανή εντός του επόμενου εξαμήνου στην Ευρωζώνη.  

Όλα αυτά τα καμπανάκια δεν θα μπορούσαν να είχαν ηχήσει σε χειρότερη στιγμή. Κι αυτό, διότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προβεί στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Οι υψηλές τιμές έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ η ανησυχία για το μέλλον των παραδόσεων ρωσικού αερίου ωθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το κόστος ενέργειας, συμβάλλοντας στη μεγέθυνση του προβλήματος. 

H D-Day της Ευρώπης 

Η 21η Ιουλίου θεωρείται -και όχι άδικα- ως D-Day για την Ευρώπη. Κι αυτό για δύο λόγους. Εκείνη την ημέρα, θα μάθουμε αν η Μόσχα θα συνεχίσει να στέλνει αέριο προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 (μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης), ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. 

Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ιταλία, όλα αυτά είναι πιθανό να εκτοξεύσουν έτι περισσότερο το κόστος δανεισμού των ευάλωτων χωρών, παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα όσα ζήσαμε πριν μία 10ετία., η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται λίαν συντόμως να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενεργοποιείται, όταν το κόστος δανεισμού των αδύναμων ή ασθενέστερων χωρών σημειώνει απότομη ή μεγάλη άνοδο σε σχέση με το κόστος δανεισμού του ευρωπαϊκού «πυρήνα». Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, πιθανώς την 21η Ιουλίου.  

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ