Moody’s: Σύννεφα στις προοπτικές της Ιταλίας

Λόγω Ουκρανίας και αποχώρησης Ντράγκι

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της ιταλικής οικονομίας σε αρνητική από σταθερή, διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο Baa3, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι.

«Ενώ η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικές εξελίξεις επέφεραν θετικές εξελίξεις το 2021 και νωρίς το 2022, οι κίνδυνοι στο πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας έχουν συσσωρευθεί πιο πρόσφατα λόγω του οικονομικού αντικτύπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αμφότερες των οποίων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις», ανέφερε ο οίκος σε χθεσινοβραδινή του αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Moody’s, ο πρώτος λόγος της διαφοροποίησης της προοπτικής της ιταλικής οικονομίας είναι οι αυξημένοι κίνδυνοι ότι το πολιτικό περιβάλλον θα εμποδίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Το τέλος της κυβέρνησης Ντράγκι και οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν την πολιτική αβεβαιότητα και την αβεβαιότητα των πολιτικών αποφάσεων εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος», σημειώνει ο Moody’s.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στον αυξημένο κίνδυνο οι δυσκολίες στην προμήθεια ενέργειας να αποδυναμώσουν τις οικονομικές προοπτικές. Όπως αναφέρει, η σημαντική εξάρτηση από το αέριο εκθέτει την Ιταλία σε ενδεχόμενες νέες περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και στις υψηλές τιμές της ενέργειας. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και για τη διαφοροποίηση των προμηθειών, με την εξάρτηση στη Ρωσία να έχει μειωθεί στο 25% από το 40% των συνολικών εισαγωγών.

Σημείωσε δε πως η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, χάριν στα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις διασυνδέσεις με αγωγούς με τη Βόρειο Αφρική, τη Βόρεια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου, χωρίς να χρειάζονται νέες υποδομές.

Τέλος, ο οίκος επικαλείται τον κίνδυνο η δημοσιονομική ευρωστία της Ιταλίας να αποδυναμωθεί περαιτέρω από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την πιο αδύναμη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ