Η χώρα που αύξησε τα επιτόκια στο 69,5%

Γιατί δεν αντέχουν και παραιτούνται οι υπουργοί Οικονομικών

Στο 69,5% αύξηση η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής το βασικό της επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς 28 ημερών κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό 20 ετών πάνω από 70%.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες πριν από δύο εβδομάδες και σηματοδοτεί την όγδοη αύξηση φέτος.

Ο πληθωρισμός της χώρας προβλέπεται να ξεπεράσει το 90% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο έλεγχος των αυξανόμενων τιμών, η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τον τελευταίο υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσα.

Παραιτούνται οι υπουργοί Οικονομικών

Ο κ. Μάσα, ο οποίος είναι το τρίτο πρόσωπο που κατέχει τη θέση από τις αρχές του περασμένου μήνα, στοχεύει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας μια πιο συμβατική προσέγγιση από τους προκατόχους του. Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, έχει δεσμευτεί να μην ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να τυπώσει περισσότερα χρήματα φέτος για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες.

Τον Ιούλιο, ο Μαρτίν Γκουζμάν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών μετά από δυόμισι χρόνια στη θέση του. Η διάδοχός του Σιλβίνα Μπατάκη άντεξε μόλις ένα μήνα στο πόστο.

Νωρίτερα φέτος, η Αργεντινή απέφυγε να αθετήσει το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 44 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος των μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας για πολλούς στη χώρα.

Η Αργεντινή, άλλωστε, βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση διαρκούς χρεοκοπίας εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Και σήμερα κινδυνεύει με ακόμη μία, καθώς η κρίση της πανδημίας δεν έχει τελειώσει, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει (64% τον Ιούνιο, σίγουρα πάνω από 70% ως το τέλος του έτους), η ενέργεια ροκανίζει τα ελάχιστα συναλλαγματικά αποθέματα και το πέσο τείνει να γίνει κουρελόχαρτο.

Τετραγωνισμός του κύκλου

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάσα χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως «η τελευταία ευκαιρία» για να αποτραπεί μια γενικευμένη κρίση σε αυτή τη φάση, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο με το «Αργεντινάζο» του 2000-’01, όταν ο τότε πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα και η κυβέρνησή του αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν με… ελικόπτερα. Το καθήκον που αναλαμβάνει, ωστόσο, δεν είναι απλώς δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.

Από τη μία, συγκεκριμένα, καλείται να «καλμάρει» ένα λαό ο οποίος επί εβδομάδες βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και ενισχύσεις, καθώς και ένα κατώτατο μισθό που θα του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πολύ αυξημένο κόστος της ζωής και να ζήσει αξιοπρεπώς.

Ένα λαό ο οποίος, για μια ακόμη φορά, έχει καταληφθεί από πανικό και σπεύδει στη μαύρη αγορά προκειμένου να προμηθευτεί δολάρια και να προφυλάξει από την απαξίωση τις ελάχιστες αποταμιεύσεις του. Με αποτέλεσμα, η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη ισοτιμία του πέσο να ξεπερνά το 200%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ