Αφού αύξησαν τα επιτόκια για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία στην τελευταία τους συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμοι να σημειώσουν άλλη μια σημαντική αύξηση την Πέμπτη σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας να δαμάσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Οι απότομες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα νοικοκυριά και οδήγησαν τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή σε νέα υψηλά.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο 9,1% τον Αύγουστο, ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και πολύ πάνω από το 2% που στόχευε η ΕΚΤ.
Μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole στα τέλη Αυγούστου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δείξει «αποφασιστικότητα» να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών.
Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, η Κεντρική Τράπεζα θα αντιδρούσε «πιο δυναμικά στην τρέχουσα περίοδο πληθωρισμού, ακόμη και με τον κίνδυνο χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερης ανεργίας», είπε.
Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέπληξε με μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίασή του τον Ιούλιο, δίνοντας τέλος στα οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων.
Στην ομιλία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Schnabel τόνισε την ανάγκη να «εμπιστευθούν» οι πολίτες ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει την αγοραστική τους δύναμη.
Το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη προσπαθεί ήδη να καλύψει τη διαφορά με άλλες κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια όλο και πιο γρήγορα ως απάντηση στον πληθωρισμό.
Η λεγόμενη μελλοντική καθοδήγηση που εκδόθηκε από την ΕΚΤ, η οποία περιόριζε το πεδίο δράσης της, καταργήθηκε. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λαμβάνουν πλέον τις αποφάσεις τους «συνάντηση με συνάντηση», ανακοίνωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούλιο.
Με αυτό, άνοιξε η πόρτα για την ΕΚΤ να ακολουθήσει τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.
Μετά τα ψηλά νούμερα πληθωρισμού του Αυγούστου, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Joachim Nagel, δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειαζόταν μια «ισχυρή άνοδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».
«Περαιτέρω βήματα στην αύξηση επιτοκίου αναμένονται τους επόμενους μήνες», προέβλεψε ο Πρόεδρος της Bundesbank.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, συμβούλεψε τους συναδέλφους να ακολουθήσουν έναν «σταθερό ρυθμό» αύξησης των επιτοκίων.
Η πόρευση με ρυθμό που δεν ήταν «ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος» ήταν σημαντική λόγω της «υψηλής αβεβαιότητας» γύρω από την οικονομία και τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού.
Παράλληλα με τις αποφάσεις πολιτικής της, η ΕΚΤ θα μοιραστεί επίσης ένα ενημερωμένο σύνολο οικονομικών προβλέψεων για την ευρωζώνη.
Στις τελευταίες εκτιμήσεις της, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, η ΕΚΤ είπε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει στο 6,8% το 2022 πριν πέσει στο 3,5% το επόμενο έτος, ενώ η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 2,8% φέτος σε 2,1% το 2023.
Ωστόσο, ένα πιο σοβαρό ενεργειακό σοκ, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωζώνη σε μια «βαθύτερη χειμερινή ύφεση» και να κρατήσει την ανάπτυξη στο μηδέν το 2023, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet.
Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, προέβλεψε.
Η ΕΚΤ «δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεσμευτεί για ταχύτερη νομισματική περιοριστική πολιτική, όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται», ακόμη και όταν επίκειται ύφεση, είπε η Ducrozet.
ΚΥΠΕ