Ήττα για την κυβέρνηση Μέι στη Βουλή

Πριν τη συζήτηση για τη συμφωνία του Brexit.

Με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τροπολογία στο νομοσχέδιο εφαρμογής του προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές θα έχουν λόγο επί της φορολογικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
 
Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως μία πρώτη σαφής ένδειξη ότι η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ενός ‘no deal’ στο Brexit.
 
Η ήττα χαρακτηρίζεται μεν «ταπεινωτική» για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αλλά θεωρείται ότι δεν είναι ικανή από μόνη να αποτρέψει μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Πάντως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι τώρα η Τερέζα Μέι πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός no deal.
 
Η ήττα για την πρωθυπουργό Μέι έρχεται μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης επί της συμφωνίας που έχει πετύχει η ίδια με τις Βρυξέλλες επί των όρων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και επί της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση. Η κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την ερχόμενη Τρίτη.
 
Η τροπολογία στο οικονομικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί από τη βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ και έτυχε της στήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς έως και 15 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος της κ. Μέι.
 
Παρόμοιες τροπολογίες αναμένεται να κατατεθούν και σε άλλα νομοσχέδια που δε συνδέονται άμεσα με το Brexit, σε μια προσπάθεια των βουλευτών να πιέσουν την κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την πιθανότητα του no deal σε περίπτωση που η συμφωνία της Τερέζα Μέι απορριφθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ