Έναν ανυπολόγιστο πλούτο στο βυθό της βόρειας θάλασσας ανακάλυψε η Νορβηγία, καθώς εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες χαλκού και σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νορβηγικής μελέτης, η σκανδιναβική χώρα, που είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις εξορύξεις της σε ακόμη πιο απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές της, μια διαδικασία που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου.
«Από τα μέταλλα που βρέθηκαν στον βυθό το μαγνήσιο, το νιόβιο, το κοβάλτιο και τα ορυκτά σπανίων γαιών συγκαταλέγονται στην λίστα των λεγόμενων «κρίσιμων ορυκτών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ως ορυκτά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια, την οικονομία, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις υποδομές, δήλωσε η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD), η οποία διεξήγαγε τη μελέτη.
Η μελέτη έδειξε οτι στη Θάλασσα της Νορβηγίας και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, υπάρχουν 38 εκατομμύρια τόνοι χαλκού, σχεδόν διπλάσιος από τον όγκο που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, και 45 εκατομμύρια τόνοι ψευδάργυρου συσσωρευμένοι σε πολυμεταλλικά σουλφίδια.
Περίπου 24 εκατομμύρια τόνοι μαγνησίου και 3,1 εκατομμύρια τόνοι κοβαλτίου υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε κρούστες μαγγανίου που αναπτύσσονται σε βράχο βάσης για εκατομμύρια χρόνια, καθώς και 1,7 εκατομμύρια τόνοι ψευδάργυρου.
Οι κρούστες του μαγγανίου εκτιμάται ότι περιέχουν άλλα μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως νεοδύμιο, ύττριο και δυσπρόσιο.
«Τα ακριβά και σπάνια ορυκτά όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες και τους κινητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα», αναφέρει το NPD.
Κι ενώ η Νορβηγία ανακαλύπτει έναν ανυπολόγιστο πλούτο στα βάθη της θάλασσας της έντονες είναι οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες που ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναβάλει την εξερεύνηση ορυκτών στον βυθό της θάλασσας μέχρι να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των οργανισμών που ζουν στον βυθό και των επιπτώσεων από τις εξορύξεις.
Πηγή: Reuters