Καλεί τους λιανοπωλητές τροφίμων να μειώσουν τις τιμές

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί τους λιανοπωλητές τροφίμων να βοηθήσουν τους καταναλωτές με τις υψηλές τιμές

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προέτρεψε τη Δευτέρα τους λιανοπωλητές τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές, καθώς η γαλλική Κυβέρνηση βασίζεται σε αυτούς για να αποδεχθούν να πωλήσουν ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών αγαθών σε χαμηλές τιμές.

«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων είναι μια σημαντική ανησυχία και όλοι πρέπει να έχουν το μερίδιό τους, συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στο ραδιόφωνο RTL.

«Το κράτος πρέπει να έχει το μερίδιό του, αλλά και οι λιανοπωλητές πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Η γαλλική Κυβέρνηση θέλει μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως το Carrefour, το Casino και τα οικογενειακά παντοπωλεία Auchan και E. Leclerc, να πωλήσουν σε τιμή αγοράς ένα καλάθι με περίπου 50 καθημερινά είδη, αρχίζοντας από τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, μόνο μικρότερες αλυσίδες παντοπωλείων όπως η Systeme U και η Lidl έχουν συμφωνήσει με την κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης όπως η Carrefour αναφέρουν ότι έχουν ήδη λάβει μέτρα μπλοκάροντας τις τιμές ορισμένου αριθμού προϊόντων.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα παραμείνει στο 13% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές των τροφίμων αναμενόταν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση τους επόμενους μήνες στον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος ωστόσο προβλεπόταν να υποχωρήσει από 6,0% τον Ιανουάριο σε 5,0% μέχρι τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: Πλήγμα για καταναλωτές η μη συνέχιση της μειωμένης φορολογίας σε ρεύμα-καύσιμα

ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ