Είναι σημαντικό η Βουλγαρία να έχει μια κυβέρνηση που θα την οδηγήσει μέσω μιας ξεκάθαρης πορείας στην Ευρωζώνη γιατί αυτό θα ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο Βουλγάρικο Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ της Αστάνα.
Είπε, ακόμη, πως είναι σημαντικό για τη βουλγαρική κυβέρνηση να έχει ισχυρή στήριξη στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί πως θα υλοποιήσει.
Η κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι είναι καλό για την Ευρώπη η Βουλγαρία να έχει μια κυβέρνηση που να είναι δεσμευμένη στο να εγγυηθεί τη συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα της ΕΕ και που να οδηγήσει τη χώρα, μέσω μιας ξεκάθαρης πορείας, στην ένταξή της στη ζώνη του Ευρώ.
Αυτό είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία για πολλούς λόγους, αλλά πάνω από όλα επειδή θα αυξήσει την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, σημείωσε.
Είναι επίσης σημαντικό ο λαός της Βουλγαρίας να είναι ήσυχος ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει συνετές αποφάσεις και η οποία έχει ισχυρή στήριξη να εφαρμόσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως θα παρουσιάσουν την εκτίμησή τους για τη ζώνη του ευρώ στα μέσα του μήνα στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση, και πως με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ στις χώρες του Ευρώ θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος, κάτι που αποτελεί ακόμη μια θετική ανάπτυξη.
Σημείωσε πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει επιδείξει μια πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία από αυτήν που αναμενόταν τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΔΝΤ.
Πρόσθεσε πως σε αυτό βοήθησε και ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος επίσης μετρίασε την επίδραση στον τομέα του φυσικού αερίου.
Ανέφερε πως η προτεραιότητα για την Ευρωζώνη σήμερα είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Βλέπουμε ήδη θετικά αποτελέσματα από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη επαρκώς αξιόπιστα σε ό,τι αφορά τις τιμές που επηρεάζουν άμεσα τον κόσμο, πρόσθεσε.
Είπε πως αναμένουν ότι η συζήτηση θα μεταφερθεί από το πόσο ψηλά θα είναι τα επιτόκια στο για πόσο θα παραμείνουν ψηλά.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ (2% τον χρόνο) μέχρι το τέλος του 2024 και ακόμη στις αρχές του 2025, ανέφερε.
Είπε πως αυτό είναι πρόβλημα επειδή γιατί όσο πιο πολύ τα επιτόκια παραμένουν ψηλά, τόσο περισσότερο επηρεάζουν τον δανεισμό και την καταναλωτική και επενδυτική δραστηριότητα, και τότε αυξάνεται το ρίσκο μιας πιο βαθιάς και εκτεταμένης επιβράδυνσης.
Σε αυτό το στάδιο, το ΔΝΤ προβλέπει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2024 να φθάσει στο 1,4-1,5%, επεσήμανε. Είπε πως αυτό βασίζεται στην αγορά εργασίας και στις προδοκίες για την καταναλωτική δραστηριότητα.
Σημείωσε πως αυτό που βλέπουμε σε ό,τι αφορά την καταναλωτική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας δεν παρέχει ακόμη μια πλήρη εγγύηση που να σταματήσει την άνοδο των βασικών επιτοκίων.
«Έχουμε παρουσιάσει την εκτίμησή μας για την οικονομία των ΗΠΑ και η άποψή μας εκεί είναι πως δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα άλλη μια αύξηση στα βασικά επιτόκια να μπορέσει να μειώσει αυτή τη δραστηριότητα», είπε.
Επεσήμανε πως η κατάσταση σε σχέση με τη Credit Suisse και τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε ζήτηση για μεγαλύτερα αποθέματα στις τράπεζες, που προκάλεσε μια πιστωτική στενότητα, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει τον πληθωρισμό.
Το πιο σημαντικό μας μήνυμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ ψηλής αβεβαιότητας και ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να δουν το τι τους δείχνουν τα στοιχεία και να είναι έτοιμες να προσαρμόσουν ανάλογα τη συναλλαγματική ισοτιμία, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως η προσαρμογή δεν είναι κάτι κακό, γιατί με μια τόσο ψηλή αβεβαιότητα η ευελιξία αποτελεί τη μόνη σωστή προσέγγιση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον «ανταγωνιστή» του Twitter σχεδιάζει το Facebook