Η καναδική εταιρεία εξορύξεων "The Mining Company" (TMC) θα ζητήσει άδεια τον επόμενο χρόνο για να ξεκινήσει την εξόρυξη στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, με την παραγωγή να αναμένεται να ακολουθήσει το 2025, σύμφωνα με δήλωση.
Δημοσίευσε στον ιστότοπό της αργά την Τρίτη ότι η θυγατρική της Nauru Ocean Resources σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στη Διεθνή Αρχή Θαλασσίου Βυθού (ISA).
«Υποθέτοντας μια διαδικασία εξέτασης ενός έτους, η NORI αναμένει να αρχίσει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο του 2025», πρόσθεσε.
Τα κράτη μέλη της Διεθνούς Αρχής Βυθού (ISA) συμφώνησαν τον Ιούλιο σε έναν διετές οδικό χάρτη για την υιοθέτηση κανονισμών για την εξόρυξη βαθέων υδάτων, παρά τις εκκλήσεις οικολόγων για μορατόριουμ στην εξόρυξη ορυκτών.
Ο ελάχιστα γνωστός παγκόσμιος οργανισμός είναι επιφορτισμένος με τη ρύθμιση του τεράστιου βυθού του ωκεανού.
Ορισμένες χώρες θέλουν να βιαστούν και να αρχίσουν να ανακτούν «όζους» που μοιάζουν με βράχο διάσπαρτα στον πυθμένα της θάλασσας, οι οποίοι περιέχουν μέταλλα σημαντικά για την παραγωγή μπαταριών, όπως νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκό.
Ωστόσο, οι ΜΚΟ και οι επιστήμονες λένε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστρέψει βιότοπους και είδη που μπορεί να είναι ακόμα άγνωστα ή δυνητικά ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα.
Η TMC και άλλοι έχουν βάλει στο μάτι μια αβυσσαλέα έκταση που εκτείνεται μεταξύ της Χαβάης και του Μεξικού, γνωστή ως Ζώνη Clarion-Clipperton (CCZ).
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gerard Barron, είπε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει "μας δίνει περισσότερο χρόνο για να ενισχύσουμε τα περιβαλλοντικά μας δεδομένα", ενώ παρέχει περισσότερο χρόνο στην ISA για να εργαστεί στους κανονισμούς και τις διαδικασίες του κώδικα εξόρυξης.
Εκτίμησε, επίσης, ότι πρέπει η εταιρεία να συγκεντρώσει 60 έως 70 εκατομμύρια δολάρια για να προχωρήσει στην αίτησή της για άδεια, επιπλέον των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη.
Η εταιρεία είπε ότι σήκωσε 3.000 τόνους οζιδίων από τον πυθμένα της θάλασσας σε δοκιμές πέρυσι και σκοπεύει να εξορύξει περίπου τρία εκατομμύρια υγρούς τόνους ετησίως.
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο
ΚΥΠΕ