Συνεχίζεται η κατακόρυφη πτώση στο ρούβλι στα 101,22 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα είχε καταρρεύσει στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε την κεντρική τράπεζα για την πτώση κατά 30% από την αρχή του έτους, εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε η τράπεζα λόγω της αυξανόμενης διχόνοιας μεταξύ των νομισματικών αρχών της Ρωσίας.
Το ρούβλι, το οποίο έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έφτασε στο 101,04 ανά δολάριο ΗΠΑ, το πιο αδύναμο σημείο του σε σχεδόν 17 μήνες.
Καθώς το ρούβλι έπεφτε, ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Maxim Oreshkin, δήλωσε σε άρθρο του για το πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το Κρεμλίνο ήθελε ένα ισχυρό ρούβλι και περίμενε μια ισχυρή παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
«Η κύρια πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική», έγραψε ο Oreshkin. «Η κεντρική τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ομαλοποιήσει την κατάσταση στο εγγύς μέλλον και να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν σε βιώσιμα επίπεδα.
«Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού», είπε. «Είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι».
Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης τον Ιούλιο στο 8,5%, θεώρησε υπεύθυνη για την απότομη διολίσθηση του ρουβλίου τη συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας - πτώση 85% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο-Ιούλιο.
Σήμερα η κεντρική τράπεζα παραδέχθηκε πως δεν είδε τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αποδυνάμωση του ρουβλίου και άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθει μια νέα πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων σύντομα.
Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός
Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 - ξεπέρασε το 17% την άνοιξη - έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.
Οι τελευταίες εβδομάδες στην Ρωσία σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του πληθωρισμού (+4,3% τον Ιούλιο), που συνδέεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων που προέρχονται από την πώληση υδρογονανθράκων.
Η υποτίμηση του ρουβλίου επιτρέπει ωστόσο στο ρωσικό κράτος να τροφοδοτήσει τα ταμεία, διότι για κάθε δολάριο ή ευρώ που αποκτάται σήμερα, η κυβέρνηση διαθέτει ντε φάκτο περισσότερα ρούβλια για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή: Huffingtonpost.gr, Reuters
Διαβάστε επίσης: Γιέλλεν: Κίνδυνος υπερσυγκέντρωσης αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας