The Mail: Η Coca-Cola συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις!

Τον Μάρτιο του 2022, η The Coca-Cola Company ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία

Η Coca-Cola HBC συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αποκαλύπτει σε εκτενές της άρθρο η βρετανική εφημερίδα The Mail on Sunday, υπό τον τίτλο «Ο ντροπιασμένος γίγαντας του FTSE, Coca-Cola HBC εξακολουθεί να εμφιαλώνει ποτό για τη Ρωσία» (Shamed FTSE giant Coca-Cola HBC STILL bottling drink for Russia).

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία «αψηφώντας τις εκκλήσεις από βουλευτές και ακτιβιστές να αποχωρήσει».

Η τελευταία διαμάχη ακολουθεί την αποκάλυψη στα αρχεία MoS Fat Cat Files ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ζόραν Μπογκντάνοβιτς [Κροάτης υπήκοος], έλαβε περισσότερες από 500.000 στερλίνες σε «παροχές κόστους ζωής» τα τελευταία δύο χρόνια, επιπλέον του μισθού του που ανέρχεται σε 4,1 εκατ. στερλίνες.

Η εταιρεία που περιλαμβάνεται στον FTSE 100, και είναι ο ευρωπαϊκός εμφιαλωτής για τον αμερικανικό γίγαντα αναψυκτικών The Coca-Cola Company, αρνήθηκε να κλείσει τα εργοστάσιά της στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι πολλά μεγάλα brands την εγκατέλειψαν, γράφει η εφημερίδα.

Και υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο, η The Coca-Cola Company ανακοίνωσε ότι αναστέλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, τονίζοντας σε δήλωσή της ότι «οι καρδιές μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται αδιανόητες επιπτώσεις από αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία».

Διαφορετική στάση

Ωστόσο -συνεχίζει το δημοσίευμα- η Coca-Cola HBC επέλεξε να μην ακολουθήσει το παράδειγμά της και άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά μια ρωσική έκδοση που ονομάζεται Dobry Cola και διατίθεται σε ένα πανομοιότυπο κόκκινο κουτί. 

Η ίδια είχε πει πριν από έναν χρόνο ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία ως Multon Partners – μια τοπική εταιρεία χυμών την οποία απέκτησε το 2005.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία έχει διατηρήσει δέκα εργοστάσια εμφιάλωσης, εκ των οποίων τρία στη Μόσχα, ένα στην Αγία Πετρούπολη και ένα άλλο στο Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ είπε στην MoS: «Είμαι εξοργισμένος που οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι η συνέχιση της γκανιότας σε ρούβλια είναι μια αποδεκτή επιχειρηματική πρακτική όταν αθώοι άνθρωποι στην Ουκρανία βομβαρδίζονται έξω από τα σπίτια τους σε έναν επιθετικό πόλεμο».

Η Dobry Cola είναι ο κυρίαρχος παίκτης στη Ρωσία με περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοράς εμφιάλωσης αναψυκτικών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Coca-Cola HBC αναβάθμισε τις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές της για τα κέρδη μετά από μια καλή απόδοση. Τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 480 εκατομμύρια στερλίνες το εξάμηνο έως τον Ιούνιο.

Η Coca-Cola Company, η οποία έχει μερίδιο 23%, έλαβε μέρισμα 57 εκατομμυρίων λιρών τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας, ο κολοσσός με έδρα την Ατλάντα υπογράμμισε: «Σύμφωνα με την απόφασή μας να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα αποκομίσουμε κανένα κέρδος από καμία επιχείρηση εκεί. Οποιοδήποτε έμμεσο όφελος θα αποδοθεί σε φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς».

«Άλλοι μεγάλοι επενδυτές στην Coca-Cola HBC περιλαμβάνουν επίσης την Kar-Tess Holding, μια εταιρεία που συνδέεται με τον πρόεδρο της εταιρείας Αναστάση Δαυίδ, καθώς και τις επενδυτικές εταιρείες BlackRock, Norges Bank, Fidelity και Aviva» τονίζει το δημοσίευμα.

Σχολιάζονταις η Coca-Cola HBC αναφέρει: «Μετά την απόφαση της Coca-Cola Company τον Μάρτιο του 2022 να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η Coca-Cola HBC μεταπήδησε σε μια 100% τοπική επιχείρηση στη Ρωσία που ονομάζεται Multon Partners».

«Είναι μια αυτάρκης επιχείρηση που διαχειρίζεται μια τοπική ομάδα και επικεντρώνεται σε τοπικές μάρκες, όπως η Dobry Cola. Η Coca-Cola Company δεν εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες. Η εστίασή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση παραμένει αυτάρκης και ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Κι άλλοι κολοσσοί του FΤSE 100 στη Ρωσία

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι κολοσσοί του FTSE 100 που απορρίπτουν επίσης τις εκκλήσεις να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η πολυεθνική Unilever ισχυρίζεται ότι είναι πολύ δύσκολο από υλικοτεχνική άποψη να πουλήσει ή να κλείσει τις δραστηριότητές της εκεί. Η Unilever – τα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνουν τα Dove, Ben & Jerry’s και Marmite – κέρδισε περίπου 556 εκατομμύρια λίρες στη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με το Moral Ratings Agency.

«Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Hein Schumacher, ισχυρίζεται ότι η εγκατάλειψη της επιχείρησης «θα μπορούσε να οδηγήσει στην εθνικοποίησή της», επισημαίνοντας την εξαγορά της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής γιαουρτιού Danone νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς η Ευρώπη κράτησε τα «πράσινα» ταλέντα της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ