Η Γαλλία θα ζητήσει καθορισμό ελάχιστης τιμής για πτήσεις εντός Ευρώπη

Σε μια προσπάθεια μείωσης της συμβολής του κλάδου των αερομεταφορών στην κλιματική αλλαγή

Η Γαλλία θα αναζητήσει στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ για καθορισμό ελάχιστης τιμής σε πτήσεις εντός της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια μείωσης της συμβολής του κλάδου των αερομεταφορών στην κλιματική αλλαγή, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Clement Beaune.

Το μέτρο, αν εφαρμοστεί, αναμένεται να χτυπήσει τις αερογραμμές που προσφέρουν πολύ φτηνά εισιτήρια. Ωστόσο, πιθανώς να μην καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, που περιλαμβάνουν και κράτη-νησιά που στηρίζονται στις αερομεταφορές, και περιοχές που ο τομέας του τουρισμού στηρίζεται από τις πτήσεις χαμηλού κόστους.

Στόχος της Γαλλίας είναι «να ανοίξει τον διάλογο για τη δίκαιη, κοινωνική και περιβαλλοντική τιμή ενός αεροπορικού εισιτηρίου», είπε ο Beaune, σε γραπτά του σχόλια.

«Δεν είναι ζήτημα να δεκαπλασιάσουμε τις τιμές των εισιτηρίων. Γιατί; Επειδή υπάρχουν και άτομα που παίρνουν το αεροπλάνο μια φορά στη ζωή τους, που δεν έχουν αρκετά λεφτά, είναι επίσης μια ελευθερία, ένα μέσο μεταφοράς που δεν μπορεί να κρατηθεί μόνο για τους πλούσιους», είπε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο Reuters ότι χώρες, περιλαμβανομένων της Ολλανδίας και του Βελγίου, υποστηρίζουν την ιδέα επί της αρχής. Η Αυστρία είχε προτείνει προηγουμένως μία ελάχιστη τιμή, αλλά αντιμετώπισε νομικές επιπλοκές και δεν προχώρησε, είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Νομίζω ότι είναι συζήτηση που πρέπει να έχουμε σε επίπεδο ΕΕ», είπε ο Beaune.

Συνομιλίες ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ για μια πρόταση για φορολόγηση των καυσαερίων των αεροπλάνων οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με κάποιες κυβερνήσεις να είναι αντίθετες με μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για τους ψηφοφόρους εν όψει ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά.

Η θεσμοθέτηση ελάχιστης τιμής εισιτηρίου μπορεί να αναστατώσει το επιχειρηματικό μοντέλο εταιρειών όπως η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, που προσφέρει πτήσεις χαμηλού κόστους σε αρκετούς προορισμούς εντός της Ευρώπης.

H Ryanair έκλεισε τη βάση της στο αεροδρόμιο Zaventem στις Βρυξέλλες τον χειμώνα, εξαιτίας αυξημένων χρεώσεων και φόρων, αφού το Βέλγιο εισήγαγε φόρο €10 ανά επιβάτη για πτήσεις μικρότερες των 500 χιλιομέτρων και χρέωση €2 για κάθε επιβάτη που αναχωρεί για ευρωπαϊκό προορισμό.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Η έκδοση κρατικών ομολόγων για ιδιώτες θα αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ