Η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο σε υψηλό 20ετίας

Ο ετήσιος πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται και πάλι στο 85% πριν από 11 μήνες

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται την Πέμπτη να αυξήσει δραματικά το βασικό της επιτόκιο για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά την ξαφνική στροφή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τη συμβατική οικονομία.

Ο Τούρκος ηγέτης κέρδισε μια δύσκολη επανεκλογή του τον περασμένο Μάιο με τις εκλογές να γίνονται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες - μια κρίση, που σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στην ανορθόδοξη πεποίθηση του κ. Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια συμβάλλουν στον πληθωρισμό.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε τα υψηλά επιτόκια "μητέρα και πατέρα όλων των κακών" και για χρόνια πίεζε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού για να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη. Έκανε επίσης τα χαμηλά επιτόκια σύνθημα κατά την εκστρατεία επανεκλογής του.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται και πάλι, μετά την κορύφωση του, σύμφωνα επίσημα στοιχεία, στο 85% πριν από 11 μήνες.

Τον Αύγουστο πλησίασε το 60% δείχνοντας να ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από ό,τι ανέμενε η νέα οικονομική ομάδα του Τούρκου Προέδρου, αποτελούμενη από πρώην στελέχη της Wall Street και σεβαστούς τεχνοκράτες.

Η οικονομική αυτή ομάδα έγινε ευρέως αποδεκτή επειδή έπεισε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Τουρκία θα εισέλθει σε συστημική κρίση εάν δεν αυξηθούν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια.

Το επιτόκιο πολιτικής έχει πλέον αυξηθεί από το 8,5% κατά την επανεκλογή του Ερντογάν στο 25% τον περασμένο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο και αναμένεται να το κάνει ξανά σήμερα Πέμπτη.

Μια αύξηση στο 30% θα έφερνε το επιτόκιο πολιτικής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών - μια κίνηση που ουσιαστικά υποστήριξε ο Ερντογάν υποσχόμενος αυτό τον μήνα στήριξη για "σφιχτή νομισματική πολιτική".

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Τουρκία φλερτάρει με τον κίνδυνο, επειδή τα επιτόκια παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι τιμές καταναλωτή ανεβαίνουν.

Αυτό δίνει στους Τούρκους το κίνητρο να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους πριν αυτές χάσουν την αξία τους και οδηγεί την τουρκική οικονομία σε υπερθέρμανση.

"Η οικονομία της Τουρκίας δεν επιβραδύνεται τόσο γρήγορα όσο νομίζαμε πριν από μερικούς μήνες", έγραψε αυτόν τον μήνα ο αναλυτής της εταιρείας Capital Economics Liam Peach.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε αυτό το μήνα τις προοπτικές της Τουρκίας από "αρνητικές" σε "σταθερές" χάρη στην πολιτική στροφή.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι "εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος, τη διάρκεια και την επιτυχία της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού, εν μέρει λόγω πολιτικών εκτιμήσεων".

Διαβάστε επίσης: Ρήξη Πολωνίας - Ουκρανίας για σιτηρά: «Δεν θα ξαναστείλουμε όπλα»

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ