Η Ελβετία είπε «στοπ» στην αύξηση των επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κράτησε σταθερά τα επιτόκια σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, δίνοντας τέλος σε ένα σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει μία φορά το τρίμηνο και άρχισε να αυξάνει τα αρνητικά της επιτόκια τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

«Η σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντισταθμίζει τις πληθωριστικές πιέσεις που παραμένουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ίσως να γίνει αναγκαία, για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% τον περασμένο μήνα.

Το ελβετικό φράγκο είναι το νόμισμα του G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, ενώ η ελβετική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση επιτοκίων για αυτό τον κύκλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ