Τα «γεράκια» έβγαλαν νύχια στην Τουρκία- Στο 30% αυξήθηκαν τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε την άνοδο των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης

Στο 30% αύξησε το βασικό επιτόκιο της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μια αύξηση 500 μονάδων βάσης από το 25%, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τη μάχη να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρώς στα 27,06 έναντι του δολαρίου στην είδηση, με το δολάριο να σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του τοπικού νομίσματος.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα επιδιώκει να αντιστρέψει αρκετά χρόνια αλματώδους πληθωρισμού και δραματικής αποδυνάμωσης του νομίσματος, που οφείλεται  σε μεγάλο βαθμό στην επίμονα χαλαρή νομισματική πολιτική της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία
Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν αυτοανακυρήχθηκε  σε εχθρό των επιτοκίων και υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αύξησης.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός διογκώθηκε, ξεπέρασε το 80% στα τέλη του 2022 και υποχώρησε λίγο κάτω από το 40% τον Ιούνιο.

Αφού ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο ότι στόχος της είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει το 65% στο τέλος του 2023 έναντι πρόβλεψης  24,9% πριν από ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άναψε πράσινο ο ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ