Μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης με πίνακες από Πικάσο και Μανέ διαθέτει ο ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η συλλογή διαθέτει πάνω από 300 κομμάτια, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε κοντά στο 1 δις. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η εκπληκτική αυτή συλλογή θα μπορούσε να γεμίσει ένα ολόκληρο μουσείο.
Οι λεπτομέρειες για τη συλλογή του Αμπράμοβιτς είδαν το φως της δημοσιότητας από ντοκουμέντα τα οποία διέρρευσαν μέσω Κύπρου. Συγκεκριμένα, οι λεπτομέρειες ήρθαν στο φως χάρη στα Oligarch Files, μια διαρροή από τον πάροχο υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MeritServus με έδρα την Κύπρο, που αναλύθηκε σε συνεργασία με την OCCRP και άλλους διεθνείς εταίρους μέσων ενημέρωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προειδοποιήσεις που ακολούθησαν ότι ενδεχομένως να επιβαλλόταν πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και σε Ρώσους επιχειρηματίες, ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε το 51% του τραστ που είχε στην κατοχή του τα έργα τέχνης στην πρώην γυναίκα του Dasha Zhukova. Η κίνηση αυτή έγινε για να αποφευχθεί η παγοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, στην περίπτωση που επιβάλλονταν κυρώσεις στον ίδιο τον Αμπράμοβιτς.
Αναλυτικότερα, η ιστορία έχει ως εξής:
Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει με μια συνηθισμένη αποθήκη στο νότιο Λονδίνο. Αλλά ένας πιο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να προσέξει τα αιχμηρά κιγκλιδώματα, την ατσάλινη πόρτα και τις επιβλητικές μεταλλικές πύλες από τις οποίες πηγαινοέρχονται φορτηγά γύρω από την αποθήκη στην έπαυλη του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Τον Φεβρουάριο του 2014, ένα πολύτιμο φορτίο έφυγε από αυτό το μικρό φρούριο: ένα εντυπωσιακό και αντισυμβατικό γυμνό από τον ζωγράφο Lucian Freud. Αγοράστηκε σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης το 2008 από τον ολιγάρχη πετρελαίου και φυσικού αερίου Ρομάν Αμπράμοβιτς για 33,6 εκατομμύρια δολάρια. Τη στιγμή εκείνη έβγαινε από την αποθήκη, για να εκτεθεί στην έπαυλή του στους Κήπους των Παλατιών του Κένσινγκτον.
Οι περισσότεροι λάτρεις της τέχνης σίγουρα ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα τέτοιο έργο. Αλλά για τον Αμπράμοβιτς, ήταν ένα απλό κομμάτι ενός θησαυρού από πίνακες και γλυπτά που ο δισεκατομμυριούχος πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea μπορούσε να παραγγείλει για ιδιωτική απόλαυση σε σπίτια στην Αγγλία και τη νότια Γαλλία ή στο γιοτ του, το «Eclipse», αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Δημοσίευμα του Guardian αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστου ξεφαντώματος δαπανών, που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, ο Αμπράμοβιτς και η πρώην σύζυγός του, η συλλέκτης Dasha Zhukova, απέκτησαν αυτό που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας τέχνης που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ. Ένα θησαυροφυλάκιο με περισσότερα από 300 κομμάτια των οποίων η αξία εκτιμήθηκε από τους ίδιους τους αξιολογητές του ολιγάρχη σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
«Θα μπορούσατε να γεμίσετε ένα μουσείο με αυτά. Είναι μια εκπληκτική συλλογή», δήλωσε ο Andrew Renton, καθηγητής επιμέλειας στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Οι λεπτομέρειες ήρθαν στο φως χάρη στα Oligarch Files, μια διαρροή από τον πάροχο υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MeritServus με έδρα την Κύπρο, που αναλύθηκε σε συνεργασία με την OCCRP και άλλους διεθνείς εταίρους μέσων ενημέρωσης. Το MeritServus τέθηκε υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο, μετά την αναφορά του Guardian για το έργο του για τον Αμπράμοβιτς και άλλους ολιγάρχες.
Ο διακριτικός κόσμος της τέχνης γνώριζε από καιρό τον Αμπράμοβιτς και τη Zhukova ως μεγάλους «ξοδευτές». Αλλά μέχρι τώρα, η ενημέρωση του κοινού για το τι συνέλεγαν ήταν περιορισμένη. Δεν υπάρχει δημόσια γκαλερί, όπως το μουσείο που δημιούργησε ο αμερικανός μεγιστάνας Jean Paul Getty, για να εκτεθούν τα έργα τους.
Τα αρχεία αποκαλύπτουν μια συλλογή που καταγράφει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης, με κομμάτια από τους μεγαλύτερους Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς δασκάλους. Έργα των Monet και Mondrian, Matisse και Picasso, Ρώσων μοντερνιστών όπως η Natalia Goncharova και η Véra Rockline, δείγμα σουρεαλιστικών καμβάδων του Magritte και μια τολμηρή επιλογή αφηρημένων έργων.
Τα εντυπωσιακά σύγχρονα αντικείμενα περιλαμβάνουν καταξιωμένους πίνακες των Φρόιντ, Φράνσις Μπέικον, Πόλα Ρέγκο, Φρανκ Άουερμπαχ και Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Για χρόνια, ενώ οι Ρώσοι ολιγάρχες αντιμετώπιζαν το Λονδίνο ως «παιδική χαρά», πολλά από τα κομμάτια στεγάζονταν κοντά στις όχθες του Τάμεση στο Vauxhall, λίγους δρόμους μακριά από τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6.
Τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στον 20ό μήνα και τον Αμπράμοβιτς να βρίσκεται υπό κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, ένα στολίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς του σύγχρονου κόσμου παραμένει σε αδιέξοδο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: ieidiseis.gr, occrp.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασικός στόχος η επέκταση της τουριστικής περιόδου