Η κατρακύλα του πετρελαίου και η 300 χιλιάδων τόνων διπλωματία

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου συνεχίζεται προς τα $80 αφού φαίνεται να απαλείφεται το γεωπολιτικό ρίσκο

Επιπλέον 2% ζημιές κατέγραψε χθες Τετάρτη το πετρέλαιο με το Brent να κατεβαίνει μέχρι τα $80 και το αμερικανικό αργό WTI να πέφτει στα $75, στο χαμηλότερο σημείο που έχουν φτάσει από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Βρασίδας Νεοφύτου Αναλυτής της Exclusive Capital, αναφέρει ότι έχουν χάσει 15% από τα υψηλά των $94 που καταγράφηκαν λίγες μέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και Γάζα.

Σημείωσε ότι οι αναλυτές πετρελαίου πλέον ανησυχούν για την μειωμένη ζήτηση λόγο οικονομικής κρίσης και όχι για την γεωπολιτική κρίση καθώς δεν έχουμε μείωση στην προσφορά λόγω του πολέμου μέχρις στιγμής.

Άρα, οι τιμές πετρελαίου έχουν χάσει το λεγόμενο "geopolitical risk premium" περίπου των $10 το βαρέλι που έβαλαν μετά τις 07 Οκτωβρίου του 2023.

Η μεγάλη πτώση έχει ξαφνιάσει όλο τον κόσμο που ανάμενε τιμές πέραν των $100 εν μέσω της κλιμάκωσης στην Γάζα.

Τελικά, οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ κατάφεραν να περιορίσουν την κρίση μέσα στο Ισραήλ και να μην επιτρέψουν στο Ιράν ή στην Χεζμπολάχ να επέμβει στον πόλεμο.

Η διπλωματία των 300 χιλιάδων τόνων

Ο Βρασίδας Νεοφύτου σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η «300 χιλιάδων τόνων διπλωματίας των αεροπλανοφόρων» των ΗΠΑ, καθώς έστειλε 3 αεροπλανοφόρα μαζί με την συνοδεία τους στην περιοχή για να συγκρατήσει τις εχθροπραξίες και να δώσει μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και στην Χεζμπολάχ.

Τα «100 χιλιάδες τόνους διπλωματίας» προέρχεται από το βάρος-εκτόπισμα του κάθε αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, ..αρά με 3 από αυτά να πλέουν στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, έχουμε «300 χιλιάδες τόνους διπλωματίας» εναντίων των εχθρών του Ισραήλ.

Φυσικά, «τίποτα δεν είναι δεδομένο σε τόσο ρευστό σκηνικό και ειδικά στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Μέση Ανατολή, και όλα όσα είπαμε μπορεί να ανατραπούν άμεσα αναλόγως των εξελίξεων», τόνισε ο Βρασίδας Νεοφύτου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ