Νέα συρρίκνωση αναμένει για την γερμανική οικονομία το δ΄ τρίμηνο η Bundesbank

Υποφέροντας από μια βαθιά ύφεση της βιομηχανίας της, η Γερμανία αποτέλεσε το 2023 μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες στην Ευρώπη

Νέα συρρίκνωση αναμένει για την οικονομία της Γερμανίας και το τρέχον δ΄ τρίμηνο, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ανάκαμψή θα είναι επίπονη, ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βελτίωση θα μπορούσε να έρθει στις αρχές του επόμενου έτους.

Υποφέροντας από μια βαθιά ύφεση της βιομηχανίας της, η Γερμανία αποτέλεσε το 2023 μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες στην Ευρώπη, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, η μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών παγκοσμίως, και τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν την οικονομία της.

"Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να μειωθεί και πάλι ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο του 2023", τονίζει η Bundesbank σε μηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

"Η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει πολύ δύσκολα από την περίοδο αδυναμίας που συνεχίζει να την πλήττει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία", σημειώνει.

Η Γερμανία κατέγραψε τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη μόλις μία φορά φέτος, ενώ οι οικονομικοί δείκτες στους τελευταίους τρεις μήνες του έτους έχουν, ως επί το πλείστον, εκπλήξει αρνητικά.

Παρόλα αυτά, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο έτος, επισημαίνοντας την υψηλή απασχόληση, την ισχυρή αύξηση των μισθών και τη σταθεροποίηση των δεικτών οικονομικού κλίματος.

"Αρχίζουν να διαφαίνονται δειλά σημάδια μιας ελαφράς βελτίωσης μετά την αλλαγή του έτους", αναφέρει η Bundesbank, και προσθέτει πως "η υποκείμενη τάση των νέων παραγγελιών υποδηλώνει ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ενδέχεται να έχει πιάσει πάτο".

Παρόλα αυτά, η Bundesbank προειδοποιεί, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια διαρκή βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, παγκοσμίως, με τις έρευνες να δείχνουν μείωση των νέων παραγγελιών και αδύναμη ζήτηση, συνολικά.

Οι παραγγελίες στα βιβλία των γερμανικών επιχειρήσεων μειώνονται σιγά-σιγά και αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τροχοπέδη στην παραγωγή, σημειώνει η Τράπεζα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Bundesbank, η ώθηση θα προέλθει από τα νοικοκυριά, τα οποία μπορεί αρχικά να είναι επιφυλακτικά στο να ξοδέψουν, αλλά η αύξηση των καθαρών εισοδημάτων θα τροφοδοτήσει τελικά την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης.

ΚΥΠΕ - Reuters
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβα αλα e-kalathi: Πόσα θα αγοράσετε 56 βασικά προϊόντα σε 3 υπεραγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ