Η Ιρλανδική κυβέρνηση ανοίγει την αγκαλιά της σε περισσότερες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Temu και Shein, που εισέρχονται στη χώρα και συμβάλλουν στην οικονομία της. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση προκαλεί ανησυχίες, καθώς η συγκεκριμένη χώρα έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες της Δύσης. Αυτό ενδέχεται να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας, καθώς η Ιρλανδία γίνεται βάση για κινεζικές εταιρείες.
«Θα ανησυχούσα, αν ήμουν στην θέση της Ιρλανδίας, ότι θα μπορούσε να δηλητηριάσει την παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο Dan Baer, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Carnegie Endowment for International Peace.
Παράλληλα, οι προκλήσεις όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και την αντιμετώπιση των φορολογικών ζητημάτων αυξάνονται. Οι αμερικανικές πολυεθνικές Google, Microsoft, Meta και Apple έχουν όλες τις περιφερειακές τους κεντρικές υπηρεσίες στην Ιρλανδία, παρασυρόμενες από τους ελκυστικά χαμηλούς εταιρικούς φόρους, την εύκολη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις κλίμα, με γνώσεις τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Politico, ορισμένοι θεωρούν ότι η φιλόξενη προσέγγιση του Δουβλίνου είναι υπερβολική. Η Ιρλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης υπόθεσης φορολογικού δικαστηρίου της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από το Δουβλίνο να ανακτήσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple. Οι ιρλανδικές εθνικές ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν επίσης κριτική από άλλες χώρες της ΕΕ ότι η επιβολή του απορρήτου τους είναι πολύ ήπια σε εταιρείες όπως η Facebook.
Παρ’ όλα αυτά, η Ιρλανδική κυβέρνηση βλέπει πολλές ευκαιρίες στη συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας και επιδιώκει διπλωματικούς δεσμούς με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Αυτή τη στιγμή, στην Ιρλανδία υπάρχουν περίπου 40 κινεζικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και των αερομεταφορών, αφού η ιρλανδική επενδυτική εταιρεία IDA Ireland αύξησε το αποτύπωμά της τα τελευταία χρόνια μέσω των τριών γραφείων της στην Κίνα: στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τον τεχνολογικό κόμβο Shenzhen.
Η Ιρλανδία έχει βιώσει δύο μεγάλα κύματα άφιξης τεχνολογικών εταιρειών στο έδαφός της, το πρώτο τη δεκαετία του 1980 με την έλευση της Apple, της Microsoft και της Intel, και το δεύτερο τη δεκαετία του 2000 με την εμφάνιση των Facebook (τώρα Meta), Google, Yahoo και eBay. Αυτές οι εταιρείες έχουν μετασχηματίσει την Ιρλανδία σε μια οικονομική δύναμη, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα με την υπερβολική εξάρτηση από τα έσοδα από εταιρικούς φόρους από μικρό αριθμό εταιρειών. Η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες για αυτήν την κατάσταση. Τώρα, η χώρα επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της, αποφεύγοντας την υπερβολική εξάρτηση από τις μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley.
Νέοι τεχνολογικοί κολοσσοί συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εταιρειών όπως το TikTok και η Shein, έρχονται στη χώρα, βοηθώντας στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα, δημιουργούν νέους κινδύνους, καθώς η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις ανταγωνιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας. Η σχέση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω εμπορικών διαμαχών γύρω από κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι προηγμένοι ημιαγωγοί. Οι χώρες της Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι παρακολουθούν με δυσπιστία τις εξελίξεις, λόγω των οικονομικών πιέσεων από την Κίνα, κινεζικής κατασκοπείας και απειλών στον κυβερνοχώρο.
Στην Ουάσιγκτον ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις εφαρμογές καταστημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Temu και η Shein αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με την προστασία δεδομένων και τις εργασιακές πρακτικές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης εφάρμοσε σκληρότερους κανόνες για τις κινεζικές επενδύσεις και ενισχύει την οικονομική της άμυνα για να προστατεύσει τεχνολογίες και υποδομές από διεθνείς ανταγωνιστές, κυρίως την Κίνα. Πράγματι, η Ιρλανδία καλείται να διαχειριστεί τους κινδύνους, που προκύπτουν από αυτές τις εξελίξεις.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2023 στο 5,5% του ΑΕΠ υψηλότερα από τον στόχο