Όσοι ήταν «νταήδες» στο σχολείο αμοίβονται καλύτερα στην εργασία

Τι αποκαλύπτει Βρετανική έρευνα

Έκπληξη προκαλούν τα αποτελέσματα Βρετανικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά που εμφανίζουν «προβληματικές» συμπεριφορές στα σχολικά τους χρόνια και πραγματοποιούν εκφοβισμούς, τείνουν να αμείβονται καλύτερα στην ηλικία των 40+, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Και ενώ κανείς θα περίμενε να υπάρξει κάποια μορφή τιμωρίας στην ενήλική τους ζωή για τη συμπεριφορά τους αυτή, τα στοιχεία έδειξαν ότι εκείνοι που ασκούσαν bullying στο σχολείο ως μαθητές και εκείνοι που είχαν εκρήξεις θυμού, απολάμβαναν υψηλότερων μισθών στην εργασία τους ενώ είχαν και μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Στον αντίποδα, όσα παιδιά δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν σχέσεις με τους συμμαθητές τους ή είχαν ελλειμματική προσοχή, ήταν εκείνα που κατέληγαν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στην αγορά εργασίας και είχαν χαμηλότερη ικανοποίηση τόσο από την εργασία όσο και από τη ζωή τους. Σύμφωνα με την έρευνα, η αποτυχία να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να διαχειριστούν συναισθηματικά προβλήματα, όπως το άγχος, συνδέονταν επίσης με χειρότερα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βρετανική μελέτη Cohort του 1970 για να συγκρίνει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και δεξιοτήτων που ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί στις ηλικίες των 10 και 16 ετών, με το μορφωτικό επίπεδο, τις αποδοχές, τις ώρες εργασίας και το επάγγελμα μέχρι την ηλικία των 46 ετών.

Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που εντοπίστηκαν στα παιδιά σχολικής ηλικίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη διαφόρων πτυχών της μετέπειτα ζωής, όπως διαπιστώθηκε. Η μελέτη συνυπολόγισε κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, όπως το οικογενειακό εισόδημα, την απασχόληση των γονέων και την εκπαιδευτική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο τα σχολεία επιβάλλουν πειθαρχία στα παιδιά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Είναι πιθανό αυτό που συχνά χαρακτηρίζεται ως επιθετική συμπεριφορά να είναι η προσαρμοστική απάντηση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «αντί για μια τιμωρητική προσέγγιση, θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατανόηση των αιτιών της διασπαστικής συμπεριφοράς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν ώστε να εντοπίζουν στρατηγικές που βοηθούν τα παιδιά να διοχετεύσουν αυτές τις τάσεις με τρόπους που ταιριάζουν καλύτερα στην τάξη».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα από το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει 8 εκατ. θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ