Στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.
Όχι τόσο γιατί αναμένεται κάποια αλλαγή στα επιτόκια, που θα παραμείνουν αμετάβλητα για άλλη μία συνεδρίαση, αλλά κυρίως για τα λόγια που θα χρησιμοποιήσει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ για τον ρυθμό των περικοπών, από τον Ιούνιο και μετά.
«Σε κάθε περίπτωση, ουδείς περιμένει από την ΕΚΤ να διατυπώσει αύριο έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τη μείωση των επιτοκίων, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί τον Μάιο μια προσεκτική αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων και τις εξελισσόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ», τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς.
«Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για να καθοριστεί η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και ο αντίκτυπός της, στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη», προσθέτουν.
Οι αγορές αναμένουν πάντως από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε τρεις ή τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων, εφέτος, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, με 25 μονάδες βάσης.
Το πότε όμως ακριβώς θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μειώσεις αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής «αερομαχίας» ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» στο ΔΣ, σημειώνουν με έμφαση οι ίδιες πηγές στη «Ν».
Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση «θα είναι το προοίμιο μιας νέας καμπής στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης: ίσως το προτελευταίο βήμα πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων», λένε οι ίδιες πηγές
Διαφορετικές απόψεις
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής διαφορετικές απόψεις για τον φετινό κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
O πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ προειδοποίησε ότι η πρώτη περικοπή στα επιτόκια τον Ιούνιο, δεν θα σήμαινε υποχρεωτικά παρόμοιες κινήσεις σε επόμενες συνεδριάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η επίσης Γερμανίδα, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, από τα πιο σημαντικά μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε μια πρόσφατη διάλεξή της έστειλε ένα σαφές μήνυμα:
Τα επιτόκια μπορεί να πέσουν κάπως, αλλά όχι όσο θα ήθελαν πολλοί.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, τα «περιστέρια» αξιώνουν ταχύτερες και πιο σημαντικές περικοπές, με δύο ή και τρεις διαδοχικές μειώσεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο (μετά τις διακοπές του Αυγούστου), όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί υπέρ της διπλής περικοπής τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ανάλογες γενικά, θέσεις, υιοθετούν ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα, της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, ο ομόλογός τους της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος και της Πορτογαλία , Μάριο Σεντένο.
Κοινή συνισταμένη των «περιστεριών» είναι η άποψη πώς δεν πρέπει να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά σε μια ήδη προβληματική οικονομία.
Τα «περιστέρια» έχουν άλλωστε επιπλέον λόγους να είναι πιο καθησυχαστικοί: η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί πολύ σημαντικά στη ζώνη του ευρώ, στο 2,4% τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό, δηλαδή 0,2 μονάδες λιγότερο από τον Φεβρουάριο, μια πιο έντονη πτώση από την αναμενόμενη.
Ο πληθωρισμός άλλωστε, πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: «Άλλοι κινδυνεύουν, άλλοι πληρώνονται» - Στην αντεπίθεση οι Δημόσιοι Κατήγοροι