Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στις δαπάνες και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του "φρένου χρέους", ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, με πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών να απαντούν ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η αλλαγή των κανόνων του "φρένου χρέους", που περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 0,35% του ΑΕΠ, θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στο άνω σώμα (Μπούντεσρατ) όσο και στο κάτω σώμα (Μπούντεσταγκ) του γερμανικού κοινοβουλίου.
"Το φρένο χρέους της Γερμανίας έχει τεθεί σε σχετικά αυστηρό επίπεδο, έτσι ώστε το ετήσιο όριο καθαρού δανεισμού να μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα διατηρείται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση", ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του.
Αυτό θα δώσει περισσότερο χώρο για τις "απαραίτητες" δημόσιες επενδύσεις, ανέφερε.
Τον Νοέμβριο, μια δικαστική απόφαση δημιούργησε μια "τρύπα" 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας και δημιούργησε αναταραχή στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Αν και η μεταρρύθμιση του "φρένου χρέους" θα διευκόλυνε τη δημοσιονομική εξυγίανση, απαιτούνται επίσης μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις δαπάνες και την αύξηση των εσόδων, πρόσθεσε το ΔΝΤ.
Το φρένο υπερασπίζεται λυσσαλέα ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ., ηγέτης του κεντρώου - κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ελάσσονος εταίρου της κυβερνητικής συμμαχίας. Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η σύσταση του ΔΝΤ εγκυμονεί κινδύνους.
"Η μεταρρύθμιση του φρένου χρέους εγκυμονεί τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει ξανά τον πληθωρισμό, ο οποίος μόλις άρχισε να υποχωρεί", ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι υψηλότερο χρέος θα σήμαινε επίσης υψηλότερο κόστος επιτοκίου.
Στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσίευσε τον Απρίλιο, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το γερμανικό ΑΕΠ σε ανάπτυξη 0,2% το 2024 και 1,3% το 2025, αναμένοντας σταδιακή ανάκαμψη λόγω των επιπέδων κατανάλωσης φέτος, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά την εμπιστοσύνη, ενισχύοντας περαιτέρω την κατανάλωση το 2025.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται επίσης να ανακάμψουν το 2025 λόγω της βελτιωμένης ζήτησης και της μετριοπαθέστερης νομισματικής πολιτικής κατά το 2024 και το 2025. "Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί μεταξύ 1,0% και 1,5% κατά την περίοδο 2025-26", ανέφερε το ΔΝΤ.
Μεσοπρόθεσμα, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Υπηρεσίες και ιδιωτική κατανάλωση κρατούν τα ηνία της ανάπτυξης