Μνήμες του Brexit ξυπνούν στην Ευρώπη έπειτα από την απόφαση του Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία.
Μόλις ο Macron ανακοίνωσε την απόφασή του, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον συνέκριναν αμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, ο οποίος προκήρυξε και έχασε το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, γράφει το Bloomberg.
Τόσο ο Macron όσο και ο Cameron ήταν πολιτικοί με αυτοπεποίθηση, προσωπικότητες του κατεστημένου που βρέθηκαν υπό πολιορκία από τη λαϊκιστική δεξιά και τελικά έστησαν επικίνδυνες και περιττές κάλπες, στοιχηματίζοντας ότι αυτές θα διευθετούσαν τα εσωτερικά τους προβλήματα. Στην πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου χρησιμοποίησε ακόμα και στοιχεία της ρητορικής του Cameron.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προέβλεψε μια οικονομική κρίση εάν το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτή η στρατηγική μοιάζει με αυτό που έγινε γνωστό σαν «Project Φόβου» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Cameron για το Brexit.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας για να ασχολούνται με τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μια κανονική κρίση στη Γαλλία θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει σοβαρότερη απειλή για την Ευρώπη, καθώς θα χτυπούσε την καρδιά της Ευρωζώνης.
Οι κίνδυνοι στη Γαλλία είναι το πρώτο θέμα κάθε συνομιλίας στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή, είπε ένας διπλωμάτης στο Bloomberg.
Αυτοί οι φόβοι αντανακλώνται και στις αγορές. Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα μόλις σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι γαλλικές μετοχές έχασαν περίπου 210 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης την ίδια περίοδο.
Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς που κράτησαν χρόνια, με τους επενδυτές να απαιτούν το λεγόμενο premium του Brexit για να κατέχουν assets του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι αγορές έχουν ήδη δείξει ευαισθησία στην πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Το υψηλό χρέος της καθιστά τη Γαλλία ευάλωτη σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα και υπάρχει σαφής κίνδυνος να διευρυνθούν περαιτέρω τα spread εάν οι εκλογές προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής», λέει η Ελεονώρα Μαυροειδή, του Bloomberg Economics.
Η ομάδα της εκστρατείας του Macron δεν πιστεύει ότι τα διδάγματα του Brexit ισχύουν τη δική της περίπτωση, λέει στο πρακτορείο άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις τους. Αντίθετα, πιστεύει ότι η εστίαση στους οικονομικούς κινδύνους του προγράμματος της Le Pen είναι ο τρόπος για να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τον Macron, χαρακτηρίζοντας το sell off της αγοράς σαν μια σαφή απόδειξη των κινδύνων.
Η πτώση των αγορών ξυπνά επίσης δυσάρεστες μνήμες από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όταν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και, κυρίως, η Ελλάδα στοχοποιήθηκαν από επενδυτές ομολόγων λόγω των ασταθών δημόσιων οικονομικών τους.
Η Ιταλία, η πιο χρεωμένη χώρα της Ε.Ε. μετά την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα βρεθεί υπό πίεση εάν οι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Το risk premium των ιταλικών ομολόγων έχει επίσης εκτιναχθεί αυτή την εβδομάδα ως συνέπεια των προβλημάτων στη Γαλλία.
Ένας Ιταλός αξιωματούχος είπε στο Bloomberg ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Ρώμη παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία και ότι εάν το γαλλικό sell off συνεχιστεί, θα μπορούσε να δοκιμάσει την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας και δεν έχουν συζητήσει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για περιόδους κρίσης, λένε πηγές του Bloomberg.
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία αναμένεται να συζητηθεί σε δείπνο των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα. Οι άλλοι ηγέτες θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Macron για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τον έλεγχο και επίσης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία επίσημης μομφής κατά της Γαλλίας για το δημοσιονομικό της έλλειμμα την Τετάρτη, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις στη χώρα.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Αθήνα: Αυτές είναι οι πιο ακριβές γειτονιές – Πού κυμαίνονται οι τιμές