UBS: Πού να επενδύσετε το β’ εξάμηνο του 2024

Οι κίνδυνοι, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι μεγάλες ευκαιρίες

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 το οποίο και πλησιάζει έκανε αρκετό "θόρυβο" στις αγορές και ήταν αρκετά περιπετειώδες, όπως σημειώνει η UBS. Ο S&P 500 έχει πλέον αυξηθεί περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους, τροφοδοτούμενος από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, με τον κατασκευαστή chip NVIDIA αυτή την εβδομάδα να ανταγωνίζεται τη Microsoft για τον τίτλο της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο. Και η μείωση των επιτοκίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ελβετία, η οποία ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης τον Μάρτιο, εξέπληξε ξανά τις αγορές με τη δεύτερη μείωση επιτοκίων την Πέμπτη. 

Από πολιτική άποψη, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω δραματικές εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα και στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, επισημαίνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 30 Ιουνίου σε πρόωρες εκλογές, με τα κόμματα στα δεξιά και στα αριστερά να στοχεύουν να ανατρέψουν την κεντρώα συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αντίπαλός του, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμμετέχουν στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate στις 27 Ιουνίου, μια συνάντηση που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις αντιλήψεις του κοινού.

Η UBS αναμένει ότι τα ίδια θέματα θα διαμορφώσουν την πορεία και το κλίμα στις αγορές το δεύτερο μισό έτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι η ώρα των αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες, για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και για τους επενδυτές. Οι επιλογές που γίνονται τώρα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στο εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, των αλλαγών των επιτοκίων και των εκλογών στις ΗΠΑ.

Έχοντας αυτό υπόψη, προτείνει διάφορες βασικές στρατηγικές για τους επενδυτές:

Προετοιμαστείτε για χαμηλότερα επιτόκια. Η νομισματική χαλάρωση βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, με μειώσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, τη Σουηδική Riksbank, την Τράπεζα του Καναδά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Το κλειδί για τις αγορές, ωστόσο, θα είναι ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων από την Federal Reserve. Κατά την άποψή της, η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για χαλάρωση κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, πιθανότατα ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η δημοσιοποίηση την επόμενη εβδομάδα του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), του αγαπημένου δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να προσθέσει στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές εξασθενούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για σταδιακά χαμηλότερες αποδόσεις από τις θέσεις τους σε μετρητά. Οι αγορές ομολόγων και ένα χαρτοφυλάκιο διαφορετικών (Bond ladder) λήξεων αναμένεται να προσφέρουν αποδόσεις τα επόμενα 1-3 χρόνια και η UBS συνεχίζει να βλέπει ελκυστικές αποδόσεις ειδικά σε ποιοτικά ομόλογα.

Αδράξτε την ευκαιρία επένδυσης σε τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πιθανό να είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ιστορία και οι επενδυτές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους είναι "ενεργοποιημένα με AI". Η UBS επισημαίνει την προτίμησή της σε εταιρείες ημιαγωγών που επωφελούνται από υψηλά ποσοστά επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη και τα mega-caps που είναι καλά τοποθετημένα σε όλη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης. Τούτου λεχθέντος, καθώς εξελίσσεται το δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει κίνδυνος οι φόβοι για υπερεπένδυση να οδηγήσουν σε διόρθωση. Οι στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν ποιοτική ανάπτυξη πέρα από αυτή που είναι διαθέσιμη στον τομέα της τεχνολογίας, κατά την άποψη της UBS. Βλέπει μια ποικιλία ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένων των "Magnificent 7" της Ευρώπης, σε εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και σε εκείνες που ανακουφίζουν τη ρύπανση των ωκεανών και τη λειψυδρία.

Προετοιμάστε τα χαρτοφυλάκια για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επενδυτές πρέπει να ψηφίζουν στην κάλπη και όχι με τα χαρτοφυλάκιά τους, επισημαίνει η UBS. Ωστόσο, οι εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσουν αστάθεια στην αγορά και η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κινδύνους αναλόγως. 

Στις μετοχές, οι κλάδοι των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε ένα σενάριο σάρωσης των Ρεπουμπλικανών στην κάλπη τόσο για τον Λευκό Οίκο όσο και για το Κογκρέσο. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι οι τράπεζες και ο χρηματοοικονομικός κλάδος γενικότερα, θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε αυτό το σενάριο.

Η UBS εκτιμά επίσης ότι ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό αντιστάθμισμα έναντι των ανησυχιών σχετικά με τη γεωπολιτική, τον πληθωρισμό ή το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Στο βασικό της σενάριο, η UBS προβλέπεi ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί στα 2.600 δολ./ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και στα 2.700 δολ./ουγγιά έως τα μέσα του 2025 (από 2.330 δολ. σήμερα).

Συνεπώς, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 διαμορφώνεται ως μια περίοδος μετάβασης και αστάθειας, καταλήγει η UBS. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τώρα οι επενδυτές θα είναι το κλειδί για την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτή την περίοδο. "Συνιστούμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, διαφοροποιημένη μεταξύ ομολόγων, μετοχών και εναλλακτικών λύσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα", όπως σημειώνει.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: FT: Γιατί οι καταστροφολόγοι κάνουν λάθος για το δολάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ