Τελικά είναι λάθος να έχετε πολλά μετρητά;

Οι αποταμιεύσεις σε μετρητά έχουν τις καλύτερες εγγυημένες αποδόσεις εδώ και χρόνια, αλλά η αύξηση των μετοχών σε επίπεδα-ρεκόρ μπορεί να εμποδίσει να επωφεληθείτε από τα κέρδη

Δεν πάει πολύς καιρός που οι επενδυτές κέρδιζαν πρακτικά 0% απόδοση με μετρητά.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, μπορείτε εύκολα να κερδίζετε ετήσιες ποσοστιαίες αποδόσεις 5% σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι είναι δυνατόν να βολευτείτε υπερβολικά με αυτές τις υπερ-ασφαλείς αποδόσεις και να χάσετε μεγαλύτερες αποδόσεις της αγοράς.

«Έχουμε υπερβολική εμμονή με τα μετρητά», έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Κάλι Κοξ, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος αγοράς της Ritholtz Wealth Management, σε ανάρτηση στο blog της.

Εκτιμάται ότι 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά διατίθενται σε επενδυτικά κεφάλαια της χρηματαγοράς, σύμφωνα με το CNBC.

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι νεότεροι επενδυτές – αυτοί που έχουν τον μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για να αντέξουν τον κίνδυνο – διαθέτουν τα περισσότερα μετρητά.

Το 55% των πλούσιων νεότερων επενδυτών ηλικίας 21 έως 43 ετών αύξησαν την κατανομή των μετρητών τους τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 46% των ατόμων ηλικίας 44 ετών και άνω, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America.

Ενώ η Bank of America επικεντρώθηκε σε επενδυτές με τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία, η πλατφόρμα συναλλαγών και επενδύσεων, eToro, διαπίστωσε νωρίτερα φέτος ότι οι νεότεροι επενδυτές έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τη γενιά των γονιών τους να έχουν αυξήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μετρητά. Η έρευνα της eToro διεξήγαγε δημοσκόπηση σε 1.000 Αμερικανούς μικροεπενδυτές ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας 10.000 επενδυτών σε 13 χώρες και οι ερωτηθέντες κατείχαν τουλάχιστον ένα επενδυτικό προϊόν.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα για το οποίο δεν μιλούν αρκετοί άνθρωποι είναι το γεγονός ότι οι νεότεροι επενδυτές διαθέτουν τα μετρητά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα λόγω του ποσοστού αποταμίευσης 5%», δήλωσε η Κοξ σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Η υποεπένδυση είναι ένας κίνδυνος και νομίζω ότι περισσότεροι νεότεροι επενδυτές είναι επιρρεπείς σε αυτόν», δήλωσε η Κοξ.

Μπορεί να έρθει η «ημέρα της κρίσης» για τους αποταμιευτές

Μακροπρόθεσμα, μια απόδοση 5% μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα πιθανά κέρδη που μπορούν να αποκτήσουν οι επενδυτές από τις μετοχές. Μια πιο επιθετική κατανομή χαρτοφυλακίου σε μετοχές μπορεί να αποφέρει μέση ετήσια απόδοση 7%. Σε κάποια χρόνια αυτό θα είναι υψηλότερο και σε άλλα χαμηλότερα.

«Ο δείκτης S&P 500 μπορεί να ανέβει στις 5.800 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα η συνολική του απόδοση να ξεπεράσει το 20% για το έτος», δήλωσε τη Δευτέρα στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC ο Τόμας Λι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Fundstrat Global Advisors.

«Αυτό θα ακολουθούσε μια απόδοση 24% για τον δείκτη το 2023», είπε, «φέρνοντας το συνολικό ποσοστό και για τα δύο έτη περίπου στο 50%. Αυτό θα ήταν… οδυνηρό για τους επενδυτές μετρητών που έχασαν αυτά τα κέρδη, καθώς θα τους έπαιρνε 10 χρόνια για να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα», εξήγησε ο Λι.

«Νομίζω ότι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι μια περίοδος απολογισμού για όσους είπαν: «Είμαι ευτυχής με τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που κερδίζουν 5%», ενώ στην πραγματικότητα, η επέκταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτός κι αν η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση», δήλωσε ο Λι.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί τόσο αισιόδοξοι.

Ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο από 30% αργότερα φέτος, αν επέλθει ύφεση, προβλέπει η εταιρεία ερευνών BCA Research.

Πόσα μετρητά να αποταμιεύετε;

«Όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κάποια μετρητά στην άκρη», λένε οι ειδικοί. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συμβουλεύουν γενικά να έχουν «τουλάχιστον έξοδα τριών έως έξι μηνών» σε μετρητά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι έρευνες δείχνουν συχνά ότι πολλοί Αμερικανοί δεν αποταμιεύουν τόσα μετρητά όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower, οι Αμερικανοί έχουν μέσο όρο αποταμίευσης για έκτακτες ανάγκες μόλις 600 δολάρια.

Η Bankrate διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 67% των Αμερικανών που έχουν αποταμιεύσεις σε μετρητά, εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερο από 4% ετήσια ποσοστιαία απόδοση,

«Για στόχους που απέχουν ένα έως δύο χρόνια – ή ακόμη και τρία έως πέντε χρόνια – καλό είναι να διαθέσετε μετρητά για να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματα είναι εκεί όταν τα χρειάζεστε», σύμφωνα με την Κοξ.

«Για οτιδήποτε πέραν των πέντε ετών, θα εξέταζα σοβαρά το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε αυτά τα χρήματα σε μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Κοξ.

Ο συγχρονισμός της αγοράς είναι «ανόητη υπόθεση»

«Ο φόβος μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές μπαίνουν στον πειρασμό να μην επενδύουν τώρα σε μετρητά. Αλλά ο κίνδυνος να χάσουν την άνοδο της αγοράς μπορεί να έχει το μεγαλύτερο κόστος», λένε οι ειδικοί.

«Ο συγχρονισμός της αγοράς είναι πραγματικά… ανόητος, αλλά η μη συμμετοχή στην αγορά είναι επίσης ανόητη, ιδίως για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», δήλωσε ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate.

«Πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια αγορά να ανέβει ή να πέσει. Θα μπορούσατε να περιμένετε πολύ καιρό για αυτή την υποχώρηση αν απλά μείνετε στα μετρητά», δήλωσε η Κοξ.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές τώρα είναι να χάσουν άλλο ένα κομμάτι αυτού του ράλι», είπε.

Οι συνθήκες για την αποταμίευση μετρητών μπορεί να αλλάξουν σύντομα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι αποταμιευτές θα μπορούν να υπογράψουν πενταετή πιστοποιητικά καταθέσεων με τα σημερινά επιτόκια, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο αν θελήσουν να έχουν πρόσβαση στα χρήματα αυτά νωρίτερα από τα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Χάμρικ.

«Οι αποδόσεις για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, τους λογαριασμούς χρηματαγοράς και άλλα παρόμοια, θα παραμείνουν αυξημένες», δήλωσε ο Χάμρικ. «Τα επιτόκια είναι πιθανό να πέσουν, αλλά όχι τόσο απότομα».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ