Τα παιχνίδια εξουσίας στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργούν τόσο υψηλά επίπεδα άγχους στο προσωπικό που το 40% των εργαζομένων κινδυνεύει με burnout, ήτοι με σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και ένα 9% έχει σκέψεις αυτοκτονίας!
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε εσωτερική έκθεση που κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου μετά από αίτημα εκπροσώπων των εργαζομένων που επεσήμαναν προς τη διοίκηση πως θα πρέπει να λάβει πιο σοβαρά υπόψη της την ψυχική υγεία και ευζωία των εργαζομένων. Και τα αποτελέσματα της είναι μάλλον σοκαριστικά αποδεικνύοντας πως η γενικότερη αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχει καταγραφεί σε εργαζομένους στην Ευρώπη και όχι μόνο μετά την πανδημία δεν έχει αφήσει αλώβητη ούτε την ΕΚΤ.
Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να εμφανίζουν συμπτώματα εξουθένωσης και να αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Πολλοί θεωρούν επίσης πως δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και πως δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που θα ήθελαν από τη διοίκηση.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό του προσωπικού που εμφανίζει κίνδυνο burnout αυξήθηκε από 33,2% που ήταν σε αντίστοιχη έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2021 στο 38,9%.
Όμως, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το άλμα στις αυτοκτονικές τάσεις, με το 9,1% των εργαζομένων να παραδέχεται πως έχει σκεφτεί να δώσει τέλος στη ζωή του από 6,1% το 2021.
Τουλάχιστον το 72% των εργαζομένων παραδέχτηκε πως υποφέρει από ψυχοσωματικά συμπτώματα που οφείλονται στο υψηλό άγχος, όπως πονοκεφάλους, αυπνία και γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων επεσήμαναν πως η ανώτατη διοίκηση θα πρέπει να θορυβηθεί και να λάβει υπόψη της τα στοιχεία αυτά, δεδομένου πως τα αρνητικά συμπτώματα οδηγούν σε λανθασμένη κρίση και λάθη στη διαχείριση κρίσιμων οικονομικών στοιχείων, στα οποία βασίζεται το συμβούλιο για να λάβει τις αποφάσεις του για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.
«Το burnout είναι γνωστό πως οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε από την ΕΚΤ δεδομένου πως εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών θα επηρεαστούν αρνητικά από λάθη στις αναλύσεις των στοιχείων, τις μακροοικονομιικές προβλέψεις και την κακή κρίση» επεσήμανε, σχολιάζοντας το πόρισμα, ο πρόεδρος της επιτροπής των εργαζομένων Κάρλος Μπόουλς.
Αξιοσημείωτο, εξάλλου, είναι το γεγονός πως ως κύρια πηγή για το αυξημένο άγχος και την ψυχική εξουθένωση εμφανίζεται να είναι η άδικη μεταχείριση που αισθάνονται ότι υπόκεινται οι εργαζόμενοι.
Σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων με συμπτώματα burnout διαμαρτυρήθηκε για τα παιχνίδια εξουσίας στους κόλπους της Τράπεζας, ενώ εννέα στους δέκα κατήγγειλε φαινόμενα ευνοιοκρατίας, άνισης μεταχείρισης και αδικίας στις προαγωγές. Μάλιστα, μόνο οι μισοί δήλωσαν πως έχουν εμπιστοσύνη στα αρμόδια διοικητικά όργανα για να διαχειριστούν και να επιλύσουν κανονιστικές διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των εργαζομένων.
Στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και ο μεγάλος φόρτος εργασίας.
Επτά στους δέκα δηλώνουν πως εργάζονται τακτικά με υπερωρίες και ένας στους έξι υποστηρίζει πως αναγκάζεται να παραμείνει μέχρι αργά στο γραφείο, χωρίς να έχουν την ανάλογη θετική υποστήριξη από τους επικεφαλής. Δεν λείπουν, άλλωστε, και αυτοί που καταγγέλλουν σοβαρές λεκτικές αλλά και φυσικές απειλές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
Κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων το πρόβλημα ξεκινά από… ψηλά, από «το αυταρχικό στυλ εξουσίας του διοικητικού συμβουλίου» και την απροθυμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ έσπευσε από την πλευρά του να επισημάνει πως η διοίκηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία αυτά και έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον μέτρα.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την υγεία και ευζωία του προσωπικού και θα απαντήσουμε στα ζητήματα που εντοπίστηκαν (από την έκθεση) με περισσότερα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα αυξημένου φόρτου εργασίας και τις ευκαιρίες για καριέρα». Το δε, προσωπικό έχει πρόσβαση σε 24ωρη γραμμή επικοινωνίας με ιατρικό προσωπικό και κοινωνικούς συμβούλους.
newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Φόβοι για «φούσκα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου