Έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί κρατική γη σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για ίδρυση και λειτουργία τους στην Κύπρο.
Ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Μάριος Δικαιάκος, μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο για τους φόβους του σχετικά με τον υπερπληθωρισμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το φαινόμενο στην ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με μια «φούσκα» στον τομέα της εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται πώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι κρατική γη θα μπορεί να παραχωρείται για σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από τοπικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα για ανάπτυξη νέων και επέκταση υφιστάμενων πανεπιστημιακών υποδομών στην Κύπρο.
12 πανεπιστήμια και 47 κολέγια σε μια χώρα των 800.000
Ο αριθμός των υφιστάμενων πανεπιστημίων και κολεγίων στην Κύπρο είναι ήδη μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που τελειώνουν τη μέση εκπαίδευση, σημείωσε ο καθηγητής. Με 5.500 μαθητές να αποφοιτούν από τη δημόσια μέση εκπαίδευση κάθε χρόνο, και μερικούς ακόμα από τα ιδιωτικά σχολεία, φτάνουμε περίπου στους 6.500 μαθητές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 πανεπιστήμια και 47 κολέγια σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 800.000. «Συνεπώς ο προσωπικός μου προβληματισμός είναι κατά πόσο η ίδρυση και η προσέλκυση περισσότερων πανεπιστημίων στην Κύπρο θα βοηθήσει σε οτιδήποτε».
Έρχεται «φούσκα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση;
Ο καθηγητής εξέφρασε φόβους ότι η Κύπρος ενδέχεται να δημιουργήσει μια «φούσκα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με πληθώρα ιδρυμάτων και προγραμμάτων που θα δυσχεραίνουν την εμβάθυνση και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Αντί να δημιουργήσουμε πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, η συνεχής ίδρυση νέων ιδρυμάτων χωρίς στρατηγική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό των πόρων και της ποιότητας, υπογράμμισε.
«Η επιστήμη δεν είναι σούπερ μάρκετ»
Ερωτηθείς ποιος εμποδίζει την εμβάθυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο κ. Δικαιάκος απάντησε ότι η διάχυση των πανεπιστημίων σε διάφορες περιοχές και η καθυστέρηση στις λήψεις αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες. «Η επιστήμη δεν είναι σούπερ μάρκετ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Καθηγητής Δικαιάκος επίσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει και να διατηρήσει έναν σημαντικό αριθμό ξένων φοιτητών, τονίζοντας ότι η επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, οφείλεται σε παράγοντες που δεν ισχύουν στην Κύπρο. «Πολλοί φοιτητές πάνε να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως και στη Γαλλία, γιατί εκεί προσβλέπουν λόγω ιστορίας και λόγω του μεγέθους των οικονομιών, ότι θα μπορέσουν να εργαστούν αργότερα. Και πολλοί πράγματι, εργάζονται, μένουν εκεί και προσφέρουν πάρα πολλά στις οικονομίες αυτές, οι οποίες είναι μεγάλες. Δεν ξέρω στην Κύπρο αν έχουμε και την ανάγκη αλλά και την επιθυμία να προσελκύσουμε έναν μεγάλο αριθμό από ανθρώπους που έρχονται από χώρες που δεν έχουν ίσως ανεπτυγμένο τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Το παράδειγμα του Κατάρ
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κατάρ, το οποίο κατάφερε να προσελκύσει ξένα πανεπιστήμια μέσω στοχευμένων κινήτρων και στρατηγικών συνεργασιών, κάτι που η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει. «Το Κατάρ δεν είχε ανεπτυγμένη Ανώτατη Εκπαίδευση πριν 30 χρόνια, δημιουργήθηκε το Qatar Foundation και το κράτος του Κατάρ έδωσε κίνητρα σε ξένα πανεπιστήμια να εγκατασταθούν στο Qatar Education City». Ο κ. Δικαιάκος αναφέρθηκε και σε μία συνέντευξη του προέδρου του Qatar Foundation για την εκπαίδευση, στη διάρκεια της οποίας είπε ότι δόθηκαν κάποια κίνητρα για να έρθουν καλά ξένα πανεπιστήμια στο Κατάρ, λίγα, αλλά σε διαφορετικούς τομείς, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι διεπιστημονικές συνέργειες και να αποφευχθεί ο άσκοπος ανταγωνισμός μεταξύ τους.
Qatar Foundation
Έτσι θα αποφύγουμε τη «φούσκα» στην εκπαίδευση
«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια πιο προσεκτική στρατηγική για να αποφύγουμε μία φούσκα», είπε ο κ. Δικαιάκος και, αναφορικά με τα όσα ακούγονται για το ότι η Κύπρος θα γίνει κέντρο εκπαίδευσης, σχολίασε ότι «παλαιότερα λέγαμε ότι θα γίνει κέντρο υπηρεσιών υγείας και άλλα κέντρα. Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε στις ανάγκες του πληθυσμού και στις δυνατότητες που έχει πραγματικά η χώρα. Οι οποίες δεν είναι λίγες φυσικά, αλλά δεν μπορεί να αναπαράξει το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου ή άλλων μεγάλων χωρών».
Ακολουθεί σχετική ανάρτηση του κ. Δικαιάκου στο Facebook:
Ποσότητα στον βωμό της ποιότητας
Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση κρατικής γης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για ίδρυση και λειτουργία τους στην Κύπρο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο ανταγωνισμός το πρόβλημα. «Ο ανταγωνισμός είναι για εμάς κάτι το θετικό, δεν μας ενοχλεί ο ανταγωνισμός. Εκείνο που θα μας ενοχλήσει είναι να έχουν δυνατότητες προσφοράς προγραμμάτων που εμείς δεν έχουμε». Συγκεκριμένα για την παραχώρηση κρατικής γης σχολίασε ότι πρόκειται για απόφαση της πολιτείας, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη σημασία στην ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας και όχι στην ποσοτική».
«Τα πανεπιστήμια δεν γίνονται για να πάει καλά η οικονομία»
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην ενόχλησή το γεγονός ότι γίνεται σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την οικονομία, τις επενδύσεις και ούτω καθεξής. «Τα πανεπιστήμια δεν γίνονται για να πάει καλά η οικονομία, δεν γίνονται για να φέρουν χρήματα, γίνονται γιατί υπάρχει εκπαιδευτική και επιστημονική ανάγκη. Δεν αποκλείουμε να υπάρχει και οικονομικό όφελος, αλλά εγώ θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια πρώτα πρέπει να γίνονται και πρέπει να λειτουργούν γιατί πρέπει να καλύψουν ανάγκες της εκπαίδευσης και επιστημονικές ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
‘Προχειροδουλειά’ το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια, λέει το ΑΚΕΛ
Για… προχειροδουλειές μίλησε σε παρέμβασή της στο ΣΙΓΜΑ η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, κ. Μαρίνα Νικολάου, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. «Εμείς το αξιολογήσαμε ως πρόχειρη δουλειά, που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής από την πλευρά του Υπουργείου», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε εκ νέου το ότι περιμένει μια γενική στρατηγική σε ό,τι αφορά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι εκκρεμούν πάρα πολλά άλλα νομοσχέδια, τα οποία συνδέονται, για παράδειγμα το θέμα των ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια. Παράλληλα, ανέφερε, «περιμένουμε να εξετάσουμε και σφαιρικά την ανάπτυξη των υφιστάμενων δημόσιων πανεπιστημίων στον τόπο μας».
ΔΗΣΥ: Να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Δημήτρης Δημητρίου, σχολίασε ότι πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας να μην δημιουργούμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα για το ζήτημα της παραχώρησης κρατικής γης, σημείωσε ότι «αν αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού είτε προς άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια είτε προς άλλους ξένους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο και να επενδύσουν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιες συνθήκες δίδονται και με ποιο σκεπτικό παραχωρείται η κρατική γη».
Διαβάστε επίσης: Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει