Άνοδος στο Τόκιο – Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα στοιχεία του Ιουλίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα

Οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν για ακόμα μια συνεδρίαση σε μεικτό έδαφος καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, υποσχόμενος την υποστήριξή του στον νέο ηγέτη του LDP, σύμφωνα με τη μετάφραση της δήλωσής του στα ιαπωνικά από το Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο ρευστότητας στο 5,25%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 5,5%.

Στη Νότια Κορέα, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της χώρας μειώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον Ιούλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2023.

Στην Ιαπωνία, το επιχειρηματικό κλίμα στους κατασκευαστές έγινε ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξο τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα Tankan του Reuters.

Η έρευνα Tankan – η οποία παρακολουθεί την ομώνυμη τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας – έδειξε ότι ο δείκτης κλίματος για τους κατασκευαστές υποχώρησε στο +10 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης για τους μη κατασκευαστές υποχώρησε στο +24. Και οι δύο δείκτες βρίσκονταν στο +11 και +26 στην έρευνα του Ιουλίου. αυτό οφείλεται στην υποτονική ζήτηση από την Κίνα, η οποία επιβάρυνε το επιχειρηματικό κλίμα, ανέφερε το Reuters, σημειώνοντας ότι η έρευνα αυτή έρχεται επίσης μετά την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,27% μετά την ανακοίνωση του Κισίντα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,87%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,71%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα 1,62%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε μικρότερη άνοδο κατά 0,65%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,14%, αλλά ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,61%.

Στη Wall Street, οι μετοχές σημείωσαν ράλι και πλησίασαν τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου μήνα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο για τον Ιούλιο. 0,1% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού – ένα μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής – τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση θα έδειχνε μηνιαία αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ανάγνωση του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης του Dow Jones.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,04%, στις 39.765,64 μονάδες, και ο Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 2,43%. Ο S&P 500 πρόσθεσε 1,68%, φτάνοντας σε απόσταση περίπου λιγότερο από 5% από το υψηλό ρεκόρ του Ιουλίου Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα στοιχεία του Ιουλίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα Τετάρτη.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τέλος του έτους (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ