Γιατί «πετάει» το ευρώ - Κερδισμένοι και χαμένοι

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει μια ανοδική τάση που δείχνει ότι μπορεί πλέον να παραμείνει μόνιμα πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 1,1 δολαρίου

Στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2023 έχει «πετάξει» το ευρώ. Η συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς του ευρώ έφτασε μια ανάσα από 1,20 δολάρια.

Παράγοντες της αγοράς λένε στην Ναυτεμπορική ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει μια ανοδική τάση που δείχνει ότι μπορεί πλέον να παραμείνει μόνιμα πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 1,1 δολαρίου.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που το ευρώ κερδίζει σε αξία έναντι του δολαρίου; Αυτό οφείλεται κυρίως στα επιτόκια. «Για να το θέσουμε πιο απλά: Οι ελεύθερες ροές κεφαλαίων όπου μπορούν να επενδυθούν καλύτερα», λένε οι ίδιες πηγές στη «Ν» και εξηγούν: «Δεδομένου ότι  μέχρι τώρα η Fed είχε τα υψηλότερα επιτόκια, περισσότερα χρήματα εισέρρεαν  σε αμερικανικά ομόλογα. Αυτό γίνεται όμως σε δολάρια. Η υψηλότερη ζήτηση για δολάρια προκάλεσε αύξηση της αξίας τους. Το ευρώ υποχωρούσε ανάλογα. Δεδομένου ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν πλέον μειωθεί περισσότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ προεξόφλησε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται από τον Σεπτέμβριο σταδιακά, αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στο ελεύθερο κεφάλαιο να ρέει περισσότερο στα ομόλογα του ευρώ – η ζήτηση για ευρώ αυξάνεται και το ίδιο και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ».

Ο μεγάλος ωφελημένος

Το ευρώ είναι επί του παρόντος ο μεγάλος  ωφελημένος της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της Fed και των  αυξημένων κινδύνων προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας» υποστηρίζει ο Τζόφ Γιου, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στην Bank of New York Mellon. «Δεν είναι μια εντελώς θετική ιστορία για το ευρώ, καθώς η τρέχουσα μακροοικονομική εικόνα για την Ευρώπη παραμένει πολύ αδύναμη». Τα κέρδη του κοινού νομίσματος μπορεί να έχουν να κάνουν περισσότερο με την υψηλότερη ρευστότητά του παρά με μια θεμελιώδη αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, προσθέτει.

«Αυτή είναι περισσότερο μια ιστορία αδυναμίας του δολαρίου παρά μια ισχυρή ιστορία του ευρώ, επειδή τα θεμελιώδη στοιχεία του ευρώ δεν έχουν αλλάξει πολύ», εκτιμά και ο Στίβεν Τζεν , Διευθύνων Σύμβουλος της Eurizon SLJ Capital.

Ο Ελιάς Χαντάντ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Brown Brothers Harriman, πιστεύει ότι το ευρώ θα περιορίσει σχεδόν σίγουρα την άνοδό του εάν η Fed χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο επιθετικά από την ΕΚΤ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ιστορία της απόκλισης παραμένει και πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει το δολάριο», είπε ο Χαντάντ. «Οι αγορές είναι υπερβολικά απαισιόδοξες για την οικονομία των ΗΠΑ».

Ανακάμπτει η ευρωζώνη

Η ευρωπαϊκή οικονομία πάντως ήδη ανακάμπτει. Στα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Ιούνιο από αναλυτές του Ευρωσυστήματος, η συνολική ανάπτυξη για το 2024 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 0,9% περίπου. Αναμφίβολα, δεν είναι ένα  εξαιρετικό ποσοστό , αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει επιτάχυνση σε σύγκριση με το 0,6% το 2023. Η ανάκαμψη θα πρέπει να παγιωθεί το 2025 και το 2026 με αύξηση σε ΑΕΠ 1,4% και 1,6% αντίστοιχα.

«Ορισμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν πάντως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν αφύπνιση σχετικά με την ευθραυστότητα της ανάκαμψης και πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Για να επιστρέψουμε σε σταθερή, βιώσιμη και συνεχή ανάπτυξη, πρέπει να βρεθούν γρήγορες λύσεις στο γεγονός ότι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης-τα δημογραφικά στοιχεία και η παραγωγικότητα- έχουν σταματήσει ή δεν κινούνται με την επιθυμητή ταχύτητα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Η εμπιστοσύνη στην οικονομική «ατμομηχανή» της ΕΕ-τη Γερμανία – έχει  επίσης πέσει.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ισχυρότερο ευρώ θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στην ΕΕ καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες. Οι εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών εκφράζονται ως επί το πλείστον σε δολάρια.Επομένως όταν το δολάριο εξασθενεί, γίνονται φθηνότερες σε ευρώ. Η άνοδος του ευρώ τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει πολύ με τον πιο ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη. Ο θερμότερος από το κανονικό καιρός, συνέβαλε άλλωστε και στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Δεν βρέχει το ίδιο για όλους»

Η ρήση ότι «δεν βρέχει ποτέ με τα γούστα όλων» μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτό το σενάριο που σχετίζεται  με την αγορά συναλλάγματος. Και ανάλογα με το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ διαφορετικός.

Έτσι, μικρές εταιρείες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν στο εξωτερικό ευνοούνται από την πτώση του δολαρίου. Απλώς και μόνο επειδή οι περισσότερες πρώτες ύλες αγοράζονται σε δολάρια, γεγονός που μειώνει τον λογαριασμό, για παράδειγμα, της ενέργειας.

Ομοίως, οι επιχειρήσεις των οποίων η κύρια ξένη αγορά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα επηρεαστούν από τη συμπεριφορά του ευρώ και του δολαρίου. Ένα ισχυρότερο ευρώ σε διεθνές επίπεδο θα μας εξασφάλιζε σίγουρα μεγαλύτερη ελευθερία στις αποφάσεις της ΕΕ σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ένα ελκυστικό νόμισμα προσφέρει επίσης μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την ψηφιακή και οικολογική μετάβαση.

Από την άλλη πλευρά, ένα ισχυρό ευρώ θα έκανε επίσης τις εξαγωγές πιο ακριβές, βλάπτοντας την ανάπτυξη των εξαγωγικών χωρών, όπως η Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προοπτικές για το ευρώ θα παραμένουν αβέβαιες, έως ότου η η ευρωπαϊκή οικονομία θα  βγει από το τέλμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το θετικό σήμα της Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ