Ώρα μηδέν για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Ανοίγει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τη νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων - Τα τελευταία στοιχεία

Η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας για τη λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (καταλύματα τύπου Airbnb) τίθεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Πρόκειται για τη νομοθεσία που επιβάλλει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού, τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα που τα ενοικιάζουν και τα διαφημίζουν. Η υποχρέωση αυτή προέκυψε μετά την τροποποίηση του νόμου περί Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης και ελέγχου της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξασφάλισε το Economy Today, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο αριθμός των καταλυμάτων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού υπερβαίνει τις 8.000, με τις συνολικές κλίνες να ξεπερνούν τις 36.000.

Το θέμα έχει εγγραφεί αυτεπαγγέλτως κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής, με τη συμμετοχή φορέων και οργανισμών που επηρεάζονται άμεσα από τη ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν:

- Ο Υφυπουργός Τουρισμού και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού.

- Εκπρόσωποι του Τμήματος Φορολογίας, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

- Εκπρόσωποι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

- Εκπρόσωποι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

- Εκπρόσωποι του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ και του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων (Σ.Α.Τ.Κ.).

- Εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

«Αγκάθι» για την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων προβληματίζει έντονα τα τελευταία χρόνια φορείς της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας, γι’ αυτό και το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού του κλάδου της Φιλοξενίας – HOTREC που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη στη Βαρσοβία. Σε δηλώσεις του στο Economy Today, ο τότε ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είχε αναφέρει ότι τα εν λόγω καταλύματα «δημιουργούν πολλά προβλήματα και κανιβαλίζουν τη βιομηχανία». Η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αυτών των καταλυμάτων, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Στη Βαρσοβία, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών παρουσίασαν σχέδια για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, με στόχο να περιορίσουν την αχαλίνωτη εξάπλωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα και την πλήρη απαγόρευσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι εξίσου έντονες: οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια σε πολλές πόλεις, καθιστώντας δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους. Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη την Ευρώπη και οι ξενοδόχοι απαιτούν θεσμικά μέτρα που να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά.

SOS και από ΣΤΕΚ

Τις ανησυχίες του για το θέμα επανέλαβε και ο έτερος ξενοδοχειακός σύνδεσμος, ο ΣΤΕΚ, την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ χαρακτήρισε ανεπαρκή την υφιστάμενη ρύθμιση.  Σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη «το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης βγήκε στην επιφάνεια με τόσο έντονο και δυναμικό τρόπο, που ξεπέρασε τα αντανακλαστικά των θεσμικών κρατών». Σχετικές εκτιμήσεις, είπε, κάνουν λόγο για λειτουργία στην Κύπρο γύρω στις 80 με 90 χιλιάδες κλίνες, όσες περίπου διαθέτει και η έννομη ξενοδοχειακή βιομηχανία, «εκ των οποίων μόνο το 1/3 περίπου είναι εγγεγραμμένες όπως όφειλαν, στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού».

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία, χρειάστηκε 50 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 ως το 2024, για να δημιουργήσει, το σημερινό της απόθεμα των περίπου 90,000 αδειούχων ξενοδοχειακών κλινών, ενώ από την άλλη η βραχυχρόνια μίσθωση, ως οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα χρειάστηκε λιγότερο από 10 χρόνια, για να διαθέτει περίπου τις ίδιες κλίνες», συνέχισε αναφέροντας πως το πιο πάνω έγινε κατορθωτό, «αφού εκτός από το απόθεμα οικιστικών μονάδων, που μεταπήδησαν στην βραχυχρόνια μίσθωση, τα τελευταία χρόνια, αναγείρονται μεγάλες οικιστικές μονάδες, με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης από αυτόν που ισχύει για τις τουριστικές ζώνες, σε κάποιες δε περιοχές υπερδιπλάσιος αυτού που ισχύει για τις ξενοδοχειακές μονάδες και στη συνέχεια διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως εκπρόσωποι τόσο της TUI όσο και της Jet2 Holidays, ζήτησαν τη ρύθμιση και τον περιορισμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη επέκταση της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ανεπαρκή την απλή, κατά την έκφρασή του, νομοθετική ρύθμιση η οποία διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο πριν μερικά χρόνια «ενόψει των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο στον τόπο μας, αλλά και σε σχέση με τα πολλαπλά ρυθμιστικά μέτρα που λαμβάνονται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς». «Οφείλει η πολιτεία, με όρους ισονομίας απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο να θεσπίσει άμεσα ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, με προδιαγραφές ασφάλειας, αλλά και ένα αποτελεσματικό μηχανισμό τήρησης των κανονισμών που θα θεσπιστούν. Επείγει και το τονίζω, η θεσμοθέτηση κανονισμών, ούτως ώστε να σταματήσει ο άνισος ανταγωνισμός με την έννομη ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και κύρια για να μην κινδυνέψει με συρρίκνωση ένας κλάδος με υψηλό πολλαπλασιαστή και με μεγάλη συμβολή στην απασχόληση και στο ΑΕΠ», πρόσθεσε ο κ. Βαβλίτης.

Η επόμενη μέρα

Με δεδομένες τις ανησυχίες των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού, η Βουλή αναμένεται να εξετάσει προτάσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι εάν η Πολιτεία θα κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση ή αν η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς σαφείς περιορισμούς, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις στη στεγαστική και τουριστική αγορά της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Τιμές και κόστος διαβίωσης «τρομάζουν» τους νέους - Τι λένε οι Κύπριοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ