Σβήνει η αναπτυξιακή πορεία που είχε αρχίσει να χαράζει τους πρώτους μήνες του έτους η γερμανική οικονομία, όπως διαφαίνεται από τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη χώρα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με σχετική μέτρηση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας, οι επιχειρηματικές προοπτικές διολίσθησαν στις 86,8 μονάδες τον Αύγουστο από τις 87 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Επιδείνωση κατέγραψε και ο δείκτης που αποτυπώνει τις τρέχουσες συνθήκες.
«Η γερμανική οικονομία πέφτει όλο και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του ifo, Clemens Fuest. Εξήγησε επίσης ότι οι προσδοκίες υποχώρησαν και στον κλάδο της μεταποίησης, αλλά και των υπηρεσιών.
Πριν από μερικούς μήνες είχαν γεννηθεί βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη της Γερμανίας μέσα στο 2024, καθώς σημειώθηκε άνοδος των καταναλωτικών δαπανών. Τελικά όμως, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία. Στο μεταξύ, ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Γράφημα: Ifo Business Survey, Αύγουστος 2024
Αυτό το κλίμα επιβάρυνε και την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως έδειξε ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος τον Αύγουστο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει για παρατεταμένη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έρχονται αντιμέτωπες με ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Χρειαζόμαστε μία ενίσχυση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επενδυτών και αυτό απαιτεί αλλαγές στην πολιτική. Χρειαζόμαστε ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα. Τα περισσότερα αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και χαλαρή νομισματική πολιτική», υποστήριξε ο Fuest.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική έχουν αρχίσει να γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, αφότου χαμήλωσε τα επιτόκια δανεισμού τον Ιούνιο, η ΕΚΤ έδωσε σήμα για περαιτέρω χαλάρωση πιθανώς στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα πάντως με τον Fuest, οι Γερμανοί ίσως χρειάζονται περαιτέρω μείωση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι η οικονομία μένει πίσω. «Η κατάλληλη στάση για την Ευρωζώνη εν συνόλω είναι ενδεχομένως να κρατήσει λίγο πιο επιφυλακτική στάση. Βλέπουμε ισχυρές αυξήσεις μισθών. Τις βλέπουμε και στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα», τόνισε.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης: Διορία τριών μηνών από Κυβέρνηση στην κοινοπραξία για το κοίτασμα Αφροδίτη