Η προφυλάκιση στη Γαλλία του δισεκατομμυριούχου Πάβελ Ντούροφ, δημιουργού και επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας Telegram, 39 ετών, υπηκόου Ρωσίας και Γαλλίας, παρατάθηκε ως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη, καθώς αντιμετωπίζει δώδεκα κατηγορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του προσκείμενη στις γαλλικές διωκτικές αρχές (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Albert Gea).
Ο Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, και προφυλακίστηκε. Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι έμεινε άπρακτος ενώ διαπράττονταν διάφορες παράνομες ενέργειες από συνδρομητές της πλατφόρμας του. Κατηγορείται ιδίως για έλλειψη ελέγχου και συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές.
Η εταιρεία του, με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Μετά την είδηση της σύλληψης του Ντούροφ, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία είπε ότι «ζήτησε αμέσως από τις γαλλικές αρχές διευκρινίσεις για τους λόγους και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων του και η προξενική πρόσβαση».
Το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της πρεσβείας βρίσκονται σ’ επαφή με τον δικηγόρο του.
Το Telegram, που ιδρύθηκε το 2013 από τον γεννημένο στη Ρωσία Durov, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία online επικοινωνίας στον κόσμο, ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδία, όπου ο κόσμος το χρησιμοποιεί για μηνύματα, για ειδήσεις από ανεξάρτητες πηγές και για την ανταλλαγή απόψεων.
Η ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία έχει πάνω από 900 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αφοσίωσή της στην ελευθερία του λόγου. Η χαλαρή εποπτεία του Telegram πάνω στο τι λένε ή κάνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα του έχει βοηθήσει τους πολίτες που ζουν σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις να επικοινωνούν και να οργανώνονται. Αλλά από την άλλη, έχει κάνει την πλατφόρμα αυτή ένα ασφαλές καταφύγιο για την παραπληροφόρηση, τις απόψεις της άκρας δεξιάς και για επιβλαβές περιεχόμενο διαφόρων ειδών.
Από το VKontakte στο Telegram - O Mark Zuckerberg της Ρωσίας
Ο Ντούροφ, γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη το 1984 (τότε Λένινγκραντ), ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες το 2006 με την ίδρυση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK), το οποίο αναφέρεται επίσης ως η ρωσική έκδοση του Facebook. Όμως, αποχώρησε από την εταιρεία όταν, όπως λέγεται, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για τον αποκλεισμό της σελίδας του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, στην πλατφόρμα.
Ιδρυσε το Telegram το 2013 προωθώντας το ως μια πλατφόρμα χωρίς λογοκρισία και ουδέτερη, προσβάσιμη σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και απόψεις.Μετά την αποχώρησή του από τη VK, εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014. Πήρε την υπηκοότητα του νησιωτικού συμπλέγματος του Αγίου Κιτς και Νέβις, αφότου έκανε δωρεά 250.000 δολαρίων στην τοπική βιομηχανία ζάχαρης. Τον Αύγουστο του 2021, έλαβε και τη γαλλική υπηκοότητα, ενώ φέρεται να έχει επίσης την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφού συνήθως διαμένει στο Ντουμπάι.
Μετακόμισε ο ίδιος και η εταιρική έδρα του Telegram στο Ντουμπάι το 2017 και, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχει λάβει και την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Durov εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία περίπου 15,5 δισ. δολαρίων και είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο 121ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης::«Βουτιά» του δημόσιου χρέους βλέπει το ΔΝΤ για την Κύπρο μέχρι το 2029