Στο χαμηλότερο επίπεδο η ανέγερση νέων κατοικιών στις ΗΠΑ 

Σχεδόν δύο ετών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών υποχώρησε τον Μάρτιο η ανέγερση νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας των μονογονεϊκών οικογενειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα παρά τη μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Η δεύτερη συνεχής μηνιαία μείωση στην οικοδόμηση κατοικιών που ανακοίνωσε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή πιθανότατα αντανακλά εν μέρει τις μαζικές πλημμύρες στις μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, με την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή να υποχωρεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2015.

"Η αναμονή για την ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά την απότομη μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια είναι σαν να "περιμένουμε τον Γκοντό» δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG στη Νέα Υόρκη. "Είναι δύσκολο να μάθεις από τι πάσχει η οικοδομική βιομηχανία", συμπλήρωσε.

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 0,3% σε εποχικά διορθωμένο ετήσιο ρυθμό στα 1.139 εκατομμύρια μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καταδεικνύοντας ότι η έναρξη κατοικιών υποχώρησε στα 1.142 εκατομμύρια μονάδες αντί για τα 1.162 εκατομμύρια μονάδες που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η ανέγερση νέων κατοικιών στις μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια του μήνα, μειώθηκε σημαντικά, κατά 17,6%. Η οικοδόμηση μειώθηκε επίσης στα βορειοανατολικά και τα νότια, αλλά αυξήθηκε στη Δύση.

Μια σημαντική αύξηση στην κατασκευή κατοικιών φαίνεται απίθανη. Οι άδειες οικοδομής μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 1,7%, στις 1.269 εκατομμύρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται μείωση στις άδειες οικοδομής.  

Παρά την αδυναμία στην οικοδόμηση, τα βασικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας βελτιώνονται. Τα επιτόκια για ενυπόθηκα δάνεια διάρκειας 30 ετών μειώθηκαν από την κορύφωση τους στο 4,94% τον περασμένο Νοέμβριο σε περίπου 4,12%, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac. Επίσης, η αύξηση των μισθών ενισχύθηκε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ