Κίνα: Πετάει το γάντι στην Τουρκία για δασμούς σε EV

Η Κίνα κατέθεσε καταγγελία κατά της Τουρκίας στον ΠΟΕ για τους δασμούς των EV

Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να δελεάσει κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να χτίσουν εργοστάσια εντός της επικράτειάς της σε μια προσπάθεια να γίνει κόμβος near-shoring για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, δεν δίνει στην Κίνα το δέλεαρ των χαμηλότερων δασμών για κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευασμένα.

Όμως, η Κίνα έριξε την πρώτη βολή σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Τουρκία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τους δασμούς της στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματική της αποστολή την Τρίτη.

«Το μέτρο που εισάγει διακρίσεις, το οποίο έλαβε η Τουρκία, είναι ενάντια στους κανόνες του ΠΟΕ και είναι προστατευτικού χαρακτήρα. Προτρέπουμε την Τουρκία να ακολουθήσει τους κανόνες του ΠΟΕ και να διορθώσει αμέσως τα μέτρα της», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το «αίτημα για διαβουλεύσεις» που υπέβαλε η Κίνα στον ΠΟΕ είναι το πρώτο επίσημο βήμα σε μια εμπορική διαμάχη και μερικές φορές οι διαφορές επιλύονται σε αυτό το στάδιο, σημειώνει το Reuters. 

Κινέζικες επενδύσεις στην Τουρκία

Ταυτόχρονα, η Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών για πιθανή επένδυση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chery, δήλωσε αξιωματούχος, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την επίτευξη επενδυτικής συμφωνίας με την κινεζική BYD στις αρχές του έτους.

Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία του, δεν διευκρίνισε την επένδυση που συζητούσαν η Chery και η Άγκυρα ή εάν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Τον Ιούλιο, η Άγκυρα γνωστοποίησε ότι η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD συμφώνησε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 150.000 οχημάτων. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που ψάχνουν πέρα πό την Κίνα

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Chery International, Γκουιμπίνγκ Ζανγκ, στο περιθώριο επενδυτικής εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Στις συνομιλίες παρευρέθηκε επίσης ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ.

Η Τουρκία παρέχει την έκταση για την κατσκευηή του εργοστασίου, εκτεταμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και υποστήριξη με διάφορες μορφές για νέες επενδύσεις σε εργοστάσια plug-in υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρόγραμμα στήριξης επενδύσεων απαιτεί παραγωγή τουλάχιστον 150.000 μονάδων ετησίως και επιτρέπει επίσης στον επενδυτή να πουλήσει έναν καθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων στην τοπική αγορά χωρίς χρέωση.

Η Τουρκία, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις παραγωγής των Ford, Stellantis, Renault, Toyota και Hyundai, θα μπορούσε να παράγει έως και 2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, με το ένα τρίτο αυτών να είναι επαγγελματικά οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία από ενώσεις κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας «φλερτάρει» τους Κινέζους κατασκευαστές να διευρύνουν την κατασκευαστική της βάση και να επιταχύνουν τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας της στην ηλεκτροκίνηση.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Αύξηση των παράτυπων δαπανών της ΕΕ - Για ανησυχητική τάση μιλά το ΕΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ