Πού στρέφει το ενδιαφέρον της η ΕΚΤ μετά τη μείωση των επιτοκίων

Η οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μονοπωλούν τώρα την προσοχή της ΕΚΤ - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες

«Πιστεύουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου, μετα τη νέα μείωση επιτοκίων την Πέμπτη, προσθέτοντας πως «όλες οι πληροφορίες που λάβαμε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες οδηγούσαν προς την ίδια κατεύθυνση – χαμηλότερα».

Η Λαγκάρντ δεν έδωσε υποδείξεις για μελλοντικές κινήσεις, αλλά τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι μια τέταρτη μείωση τον Δεκέμβριο είναι πιθανή, εκτός εάν τα οικονομικά στοιχεία ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ  επιδεινώνονται, σημειώνει το Reuters που αναφέρει επίσης ότι η πρώτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων εδώ και 13 χρόνια σηματοδοτεί τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης από τη μείωση του πληθωρισμού στην προστασία της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία υπολείπεται κατά πολύ από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών επί δύο συναπτά έτη.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εκλογές και η απειλή νέων εμπορικών δασμών εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, θεωρήθηκαν ως σημαντική πηγή αβεβαιότητας, ανέφεραν οι πηγές.

ΕΚΤ: Ήπια προσγείωση

Ερωτηθείσα σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο, η Λαγκάρντ ανέφερε πως τυχόν εμπορικά εμπόδια αποτελούν «μειονέκτημα» για την Ευρώπη.

«Κάθε περιορισμός, κάθε αβεβαιότητα, κάθε εμπόδιο στο εμπόριο έχει σημασία για μια οικονομία όπως η ευρωπαϊκή, η οποία είναι πολύ ανοιχτή», τόνισε, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ είναι επίσης «πολύ προσεκτική» σε πιθανές κινήσεις των τιμών του πετρελαίου που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, επισήμανε πως η ΕΚΤ δεν αναμένει ύφεση επί του παρόντος και εξακολουθεί να εργάζεται με την υπόθεση ότι η οικονομία θα πραγματοποιήσει μια «ήπια προσγείωση», που είναι η ορολογία για τη χαμηλότερη -αλλά και πάλι θετική- ανάπτυξη.

Η μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας μειώνει το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις καταθέσεις των τραπεζών στο 3,25%. Οι αγορές χρήματος τιμολογούν σχεδόν πλήρως τρεις περαιτέρω μειώσεις μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

«Πιστεύουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη σε ένα πλαίσιο εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγήσουν σε περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο και συνεχίζοντας το 2025 έως ότου τα επιτόκια επιστρέψουν γύρω από ένα ουδέτερο επίπεδο, που η ίδια η ΕΚΤ εκτιμά γύρω στο 2%», δήλωσε ο Gianluigi Mandruzzato, ανώτερος οικονομολόγος της EFG Asset Management.

Ανάπτυξη

Η ισορροπία εντός της ΕΚΤ είχε κλίνει υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το κλίμα, καθώς και η μέτρηση του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο ήταν όλες ελαφρώς χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Η ΕΚΤ μπορεί επιτέλους να ισχυριστεί ότι έχει σχεδόν τιθασεύσει τη χειρότερη έξαρση του πληθωρισμού εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,7% τον περασμένο μήνα, πέφτοντας κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να κυμανθεί γύρω από αυτό το επίπεδο για το ορατό μέλλον.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών εξακολουθούν να στηρίζουν τον «εγχώριο πληθωρισμό» -δηλαδή την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των αγαθών που δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές- αλλά και αυτός εξασθενεί.

«Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό», ανέφερε. «Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αμβλύνουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό».

Η πορεία πληθωρισμού και επιτοκίων

Τραπεζικός δανεισμός

Ωστόσο, η οικονομία έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτό.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν απορροφήσει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι αδύναμη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μεταξύ άλλων σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή και τον τραπεζικό δανεισμό, δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τους επόμενους μήνες.

Η ανθεκτική αγορά εργασίας έχει επίσης αρχίσει να παρουσιάζει κάποιες ρωγμές, με το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας – ή το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ως ποσοστό του συνόλου – να μειώνεται από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ και από πολιτικούς από τη Γερμανία έως την Ιταλία για χαλάρωση της πολιτικής πριν να είναι πολύ αργά.

Πώς βλέπει η ΕΚΤ την ανταγωνιστικότητα

«Η ΕΚΤ ήταν υπερβολικά προσεκτική στο παρελθόν και είναι καλά νέα ότι η Λαγκάρντ δεν κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές», τόνισε στο Reuters ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, ένα μέρος της οικονομικής αδυναμίας οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα που πλήττουν τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε τη συνήθη έκκληση της ΕΚΤ προς τους πολιτικούς της Ευρώπης να προωθήσουν «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουν την οικονομία της περιοχής πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Γιατί προχώρησε η ΕΚΤ στην τρίτη μείωση επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ