Χρυσός: Το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές

Αναλυτές της Bank of America επισημαίνουν ότι οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο, αφού λειτουργεί σαν σανίδα σωτηρίας εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων

Ολο και πιο ελκυστική επένδυση γίνεται ο χρυσός, καθώς άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνταν ανέκαθεν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως για παράδειγμα τα αμερικανικά ομόλογα, αντιμετωπίζουν κινδύνους.

Αυτό παρατηρούν αναλυτές της Bank of America, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο, αφού λειτουργεί σαν σανίδα σωτηρίας εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της υποτίμησης του χρέους που προκύπτει από την άνοδο του κρατικού δανεισμού.

«Ο χρυσός φαίνεται να είναι το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που είναι ασφαλές καταφύγιο, κινητοποιώντας τους επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν την έκθεσή τους», αναφέρουν οι αναλυτές σε σχετικό σημείωμα.

Εξηγούν επίσης πως το αμερικανικό χρέος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η επένδυση στα ομόλογα να είναι πιο ριψοκίνδυνη από παλιότερα. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν και τα ποσά αποπληρωμής του χρέους, καθιστώντας τον χρυσό ακόμα πιο ελκυστική επένδυση τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι η αύξηση των δαπανών δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι νέες δαπάνες μπορεί να ανέλθουν 7-8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2030.

«Τελικά, κάποιος πρέπει να υποχωρήσει: Εάν οι αγορές είναι απρόθυμες να απορροφήσουν όλο το χρέος και υπάρχουν περισσότερες διακυμάνσεις, ο χρυσός μπορεί να καταστεί το περιουσιακό στοιχείο της επιλογής τους. Οι κεντρικές τράπεζες συγκεκριμένα μπορούν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα αποθεματικά τους σε νομίσματα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους, Donald Trump και Kamala Harris, δεν φαίνεται να έχει ψηλά στις προτεραιότητές του τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μείωση των δαπανών, συνεπώς το εθνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιστορικό υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ την επόμενη τριετία.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το ποσοστό της αποπληρωμής του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, καθιστώντας τον χρυσό ακόμα πιο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς θα επικρατήσουν ανησυχίες ότι οι αγορές δεν θα μπορούν να απορροφήσουν το νέο χρέος.

Οι αναλυτές της Bank of America δήλωσαν για άλλη μια φορά ότι μέχρι το τέλος του 2025 η τιμή του χρυσού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3.000 δολάρια η ουγγιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό, καθώς τον περασμένο μήνα η Fed ξεκίνησε τον κύκλο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,50 μονάδες βάσης. Ως αποτέλεσμα, τον τελευταίο μήνα η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά περίπου 4,3%.

Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει το μερίδιο του χρυσού σε σύγκριση με τα συνολικά τους αποθεματικά. Οι αναλυτές της Bank of America υπολογίζουν ότι τώρα, ο χρυσός αποτελεί το 10% των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών από 3% πριν μία δεκαετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης: Το είπαν και το έκαναν: Απόπειρα κυβερνοεπίθεσης στο αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ