Πώς κινείται η οικονομία της Κίνας πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Κίνα μπορεί να επιτύχει τον επίσημο στόχο της για ανάπτυξη 5% φέτος

Σταθεροποιείται η οικονομία της Κίνας αφότου το Πεκίνο προέβη στα πιο τολμηρά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από την περίοδο της πανδημίας, παρότι οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα και σκιές στην ανάκαμψη.

Η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσίασε απρόσμενη επέκταση τον Οκτώβριο, μετά από πέντε μήνες συρρίκνωσης, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ενισχύθηκε στο 50,1 τον Οκτώβριο έναντι 49,9 που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι. Ο δείκτης για τις υπηρεσίες και τις κατασκευές έδειξε επίσης επέκταση, αφού είχε παραμείνει στάσιμος το Σεπτέμβριο.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης έδειξε υψηλότερη του αναμενομένου μέτρηση και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης, όμως στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε ακόμη στη σκιά των αμερικανικών εκλογών, που είναι βασικός παράγοντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας», ανέφερε ο Έντι Τσενγκ, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται μετά τις επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης του Πεκίνου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα ότι η Κίνα μπορεί να επιτύχει τον επίσημο στόχο της για ανάπτυξη 5% φέτος. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του Bloomberg, οικονομολόγοι βλέπουν ρυθμό 4,8%.

Ο δρόμος είναι αβέβαιος, ειδικά εάν στις αμερικανικές εκλογές νικητής αναδειχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 60% στα κινεζικά αγαθά, μία κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας επηρεάζοντας αρνητικά την κινεζική οικονομία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια έξι τριμήνων το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, εν μέσω μίας σειράς μακροπρόθεσμων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων αποπληθωριστικές πιέσεις και γήρανση του πληθυσμού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Οι προεκλογικές υποσχέσεις των Τραμπ και Χάρις περιπλέκουν τον ρόλο της Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ