Η Ευρώπη βρίσκεται προ σημαντικών αποφάσεων εν μέσω ανταγωνισμού με την Κίνα και των πιθανών κυρώσεων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Όμως οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι διαιρέσεις μεταξύ των κρατών μελών θα δυσχεράνουν την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν μια πιθανή «πλημμύρα» φθηνών προϊόντων από την Κίνα με δικές τους κυρώσεις.
Η απειλή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φορολογήσει τις κινεζικές εισαγωγές έως και κατά 60% κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε στις ΗΠΑ με μια πλημμυρίδα εξαγωγών σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Κάτι τέτοιο θα άφηνε τους εγχώριους κατασκευαστές σε δύσκολη θέση καθώς θα δυσκολεύονταν να ανταγωνιστούν τα κινεζικά προϊόντα σε τιμές και θα αύξανε την προοπτική εμπορικών αντιποίνων από την ΕΕ.
Ευρώπη: Η Κίνα κάνει πιο εμφανείς ρωγμές στο εσωτερικό της
Αν και η Κομισιόν διαθέτει ένα εύρος εργαλείων στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι αυτά θα δράσουν πολύ αργά και θα πρέπει βασίζονται σε μια ισχυρή συναίνεση των κρατών μελών, ορισμένα από τα οποία μπορεί να προτιμήσουν το Πεκίνο από τις Βρυξέλλες.
«Με την Κίνα είδαμε πόσο εύκολα η ΕΕ θρυμματίζεται όταν άλλοι ασκούν πίεση», δήλωσε ένας βουλευτής της ΕΕ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, μιλώντας στους Financial Times. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γερμανία και άλλα τέσσερα κράτη ψήφισαν κατά των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα τον Οκτώβριο, αφού το Πεκίνο απείλησε με πρόσβαση στην αγορά αυτοκινήτων του. Στη συνέχεια, η Κίνα επέβαλε τους δικούς της δασμούς στο κονιάκ, πλήττοντας τη Γαλλία, η οποία υποστήριξε τα μέτρα.
«Οι προσπάθειές μας πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των [αμυντικών] εργαλείων μας», δήλωσε αυτό το μήνα η Σαμπίνε Βέγιαντ, κορυφαία εμπορική αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της ΕΕ να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και με τις ΗΠΑ και την Κίνα να είναι σε θέση να επιβάλλουν δασμούς και επιδοτήσεις σχεδόν ακαριαία, ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δέσμευση του μπλοκ να ακολουθεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα τους οδηγήσει σε αγώνα για την προστασία της ευρωπαϊκής μεταποίησης και πιέζουν για περισσότερες εξουσίες της ΕΕ για να ανταποκριθούν.
Οι συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, έρχονται μετά την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε πρόσφατα ότι το μπλοκ δε θα έπρεπε να γίνει διέξοδος για τις παγκόσμιες «πλεονάζουσες παραγωγικές ικανότητες», προειδοποιώντας ότι αν επιτραπεί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «βραχυπρόθεσμη οικονομική κρίση».
Μόλις η Επιτροπή προτείνει δασμούς, τα κράτη μέλη ψηφίζουν για το αν θα τους εγκρίνουν. Ωστόσο, εάν τέσσερα ή περισσότερα κράτη μέλη που αποτελούν τουλάχιστον το 35% του πληθυσμού ψηφίσουν αρνητικά, δεν εφαρμόζονται.
Το «οπλοστάσιο» της Κομισιόν
Η ΕΕ μπορεί επίσης να ξεκινήσει έρευνες εάν θεωρεί ότι συγκεκριμένοι τομείς ζημιώνονται από προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την επιδότηση των παραγωγών ηλεκτρικών οχημάτων από το Πεκίνο διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι αξιωματούχοι συγκέντρωσαν σωρεία αποδεικτικών στοιχείων.
Το γεγονός ότι τέσσερα κράτη μέλη μπορούν να μπλοκάρουν αμυντικά μέτρα οδήγησε επίσης ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν ότι η Επιτροπή χρειάζεται περισσότερα δικά της εργαλεία.
Μια υποτίμηση του γουάν θα μπορούσε να εντείνει τις επιπτώσεις της συσσώρευσης φθηνών κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες επιβάλλουν ήδη περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών – ενδεχομένως οδηγώντας περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή έχει ήδη εφοδιάσει το οπλοστάσιό της με νέα όπλα από την πρώτη τετραετή θητεία του Τραμπ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2021. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα μέσο κατά του εξαναγκασμού, το οποίο της επιτρέπει να προβεί γρήγορα σε αντίποινα κατά των χωρών που εισάγουν εξαγωγικούς περιορισμούς ή εμπάργκο στις εισαγωγές.
Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες που λαμβάνουν επιδοτήσεις που «στρεβλώνουν» την εσωτερική αγορά και να λαμβάνει μέτρα κατά των χωρών που δεν ανοίγουν τις αγορές δημόσιων προμηθειών τους.
Έχει επίσης επιλέξει να χρησιμοποιεί αναδρομική ισχύ τυχόν δασμούς στην ημέρα έναρξης της έρευνας, αποτρέποντας έτσι την αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο, η Βέγιαντ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες χρειάζονται ένα νέο «δόγμα» σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των νέων εξουσιών για τη δημιουργία προβλεψιμότητας.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου για τις πολεοδομικές άδειες - Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε