Eμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Kίνας προ των πυλών ωστόσο όλα είναι… υπό διαπραγμάτευση

Η αντίδραση των αγορών - Ήπια και μετρημένη η απάντηση του Πεκίνου λένε οι αναλυτές - Οι επόμενες κινήσεις του Σι Τζινπίνγκ και η κρίσιμη επαφή με τον Τραμπ

Οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα προετοιμάζονται για έναν εμπορικό πόλεμο με αιχμή τους δασμούς 10% που επέβαλε στα κινεζικά προϊόντα ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι δασμοί Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα με το Πεκίνο ωστόσο να απαντά άμεσα με πρόσθετους δασμούς 15% στις εισαγωγές άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και 10% υψηλότερους δασμούς στο αργό πετρέλαιο, στον αγροτικό εξοπλισμό και σε ορισμένα αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από τις 10 Φεβρουαρίου.

To Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας τη διενέργεια έρευνας στην Google για φερόμενες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Οι αρχές έβαλαν επίσης τον ιδιοκτήτη της Calvin Klein PVH Corp. και την αμερικανική εταιρεία Illumina Inc. σε μαύρη λίστα ενώ επέβαλαν νέο έλεγχο των εξαγωγών σε υλικά που σχετίζονται με το βολφράμιο.

Η Κίνα επανέλαβε ότι ο πρόσθετος δασμός 10% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα «παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» όπου και κατέθεσε προσφυγή. «Η Κίνα, για να υπερασπιστεί τα θεμιτά συμφέροντά της, κατέθεσε προσφυγή κατά των αμερικανικών τελωνειακών δασμών ενώπιον του μηχανισμού διευθέτησης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η αντίδραση των αγορών

Οι αγορές εξέλαβαν την καθυστέρηση ενός μηνός στους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό ως μήνυμα ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Ακόμη και για την Κίνα.

Ο Τζάστιν Τριντό του Καναδά και η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ του Μεξικού μίλησαν τηλεφωνικά με τον Τραμπ τη Δευτέρα και του είπαν ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες επιβολής  συνοριακών μέτρων. Η Σεϊνμπάουμ κέρδισε τα εύσημα των πολιτικών αναλυτών για την προσέγγισή της και οι επενδυτές φάνηκε να χαλαρώνουν – κατά κάποιο τρόπο.
Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ άγγιξαν υψηλό δύο μηνών, με επικεφαλής τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι ότι η Κίνα – που πλήττεται από δασμούς 10% – θα καταλήξει σε συμφωνία.

Το δολάριο ανέκαμψε μετά την είδηση, ενώ το υπεράκτιο γουάν διεύρυνε τις απώλειές του στο 0,3% και τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, διολίσθησαν σχεδόν 1%. Άλλα ασιατικά νομίσματα, όπως το μπατ της Ταϊλάνδης και η ρουπία της Ινδονησίας, περιόρισαν τα κέρδη τους.

Οι crypto traders κάλυψαν τη μεγάλη βουτιά στο Bitcoin και τo Ether.

Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσαν άνοδο μόλις 0,1% στην Ασία.

Το αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο θα χειριστεί την ισοτιμία του δολαρίου όταν οι κινεζικές αγορές επιστρέψουν από τις εβδομαδιαίες διακοπές τους την Τετάρτη, θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Οι περισσότεροι αναμένουν ότι ο καθορισμός της ζώνης διαπραγμάτευσης του γουάν θα είναι αρκετά σταθερός. Το υπεράκτιο γουάν – γύρω στα 7,31 ανά δολάριο – εξακολουθεί να βρίσκεται τεχνικά εντός των ορίων του σημείου όπου έκλεισε η χερσαία ζώνη συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, δεν είναι σαφές τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να συνάψει για να αποφύγει τους δασμούς με τους οποίους έχει απειλήσει ο Τραμπ.

Επιφυλακτικός και μετρημένος ο Σι Τζινπίνγκ

Η απάντηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ φάνηκε προσεκτικά στοχευμένη ώστε να αποφευχθούν σημαντικά πλήγματα στην οικονομία της Κίνας, ενώ παράλληλα έδειξε στον Τραμπ τις συνέπειες σε μια σειρά από εμπορικά μέτωπα, μεταξύ άλλων με τη διακοπή της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού σπάνιων γαιών και την πρόκληση ζημιάς σε αμερικανικές εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες στην ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η αυτοσυγκράτηση, σε συνδυασμό με την εικασία ότι ο Σι μπορεί να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας, οδήγησε σε μια σχετικά υποτονική αντίδραση στις αγορές – καθώς ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη.

Η απάντηση της Κίνας ήταν «μετρημένη και κατάλληλη», σύμφωνα με τον Ντύλαν Λοχ, επίκουρο καθηγητή πολιτικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

«Επιτρέπει στο Πεκίνο να θεωρηθεί ότι κάνει κάτι, χωρίς ακριβώς να αντιδράσει με τρόπο που θα θεωρηθεί ότι προσκαλεί περαιτέρω αντίποινα», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι το Πεκίνο βλέπει επίσης τι έκαναν ο Καναδάς και το Μεξικό και γνωρίζει ότι μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε κάποιου είδους συνεννόηση».

Το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίποινα με την επιβολή δασμών 15% στους αμερικανικούς υδρογονάνθρακες σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη ισχύος των αμερικανικών δασμών. Η ενέργεια αυτή διέλυσε τις ελπίδες ότι το Πεκίνο θα καταλήξει σε συμφωνία για την αποφυγή των δασμών.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν περίπου το 6% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η Κίνα εισάγει ελάχιστο άνθρακα από τις ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες αναζήτησης και διαδικτύου της Google για τους καταναλωτές δεν είναι διαθέσιμες στην Κίνα από το 2010, αν και η εταιρεία διατηρεί δραστηριότητες στη χώρα, κυρίως γύρω από τη διαφημιστική της δραστηριότητα.

«Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποιητική βολή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Κίνας», δήλωσε η Λιν Σονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην ING Bank στο Χονγκ Κονγκ. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να ξετυλιχθούν γρήγορα ή να μετατοπιστούν μετά από προσωπικές συνομιλίες». Η Σονγκ χαρακτήρισε την απάντηση της Κίνας ως «αρκετά ήπια αντίποινα», σημειώνοντας ότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει μικρό μερίδιο των εισαγωγών της Κίνας από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα βολφραμίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Το βολφράμιο, γνωστό για την αξιοσημείωτη πυκνότητά του και το υψηλό σημείο τήξης, λειτουργεί ως ρυθμιστής έναντι των έντονων θερμοκρασιών και χρησιμοποιείται συνήθως σε πυραύλους που διαπερνούν θωρακίσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Μια πιο επιθετική αντίδραση από το Πεκίνο θα κινδύνευε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες βρίσκονταν σε πιο σταθερή βάση από τότε που ο Σι και ο τότε ηγέτης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 2023. Οι δύο χώρες επανέλαβαν τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις για την πρόσβαση στην τεχνολογία και τις εδαφικές διαφορές. Ο Σι και ο Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά πριν από την ορκωμοσία του για να συζητήσουν για το εμπόριο, το TikTok και τη φαιντανύλη. Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες θα ξαναμιλήσουν, «πιθανότατα μέσα στις επόμενες 24 ώρες», ένας ισχυρισμός στον οποίο το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει δημοσίως.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέστρεψαν γρήγορα τις αρχικές τους κινήσεις μετά τα τελευταία εμπορικά μέτρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς τα βήματα του Πεκίνου φάνηκαν αρκετά μετρημένα, λένε οι αναλυτές στο Bloomberg.

Τζέισον Τσαν, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Bank of East Asia

Ο HSCEI μείωσε τα κέρδη του «επειδή η Κίνα ανακοίνωσε κάποια μέτρα αντιποίνων, αλλά νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει πολύ τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εθνών».

«Είναι η ίδια περίπτωση με τον Καναδά και το Μεξικό. Και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης σειρά μέτρων ως αντίποινα πριν από τη διαπραγμάτευση με τον Τραμπ. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν απλώς στην αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης στις εμπορικές συνομιλίες».

Xin-Yao Ng, διευθυντής επενδύσεων στην abrdn Plc στη Σιγκαπούρη

«Η Κίνα θα έχει πάντα κάποια αντίποινα, όπως και οι περισσότερες χώρες, ακριβώς επειδή πολιτικά δεν μπορεί να φανεί ότι είναι υποχωρητική. Τα αντίποινα είναι μετρημένα, για μένα. Ακριβώς όπως και ο δασμός 10% του Τραμπ είναι επίσης κατά συνέπεια πολύ πιο μετρημένος από το 60% που υποσχέθηκε αρχικά. Αλλά σίγουρα περιμένω πολύ έντονες εμπορικές συζητήσεις με περισσότερες απειλές για δασμούς, και συνεπώς επανειλημμένες πιέσεις στις κινεζικές μετοχές».

Σημειωτέον ότι πιέζει και άλλες ασιατικές αγορές, ειδικά τις EM που είναι πιο ευάλωτες στο νόμισμα, λόγω της έμμεσης ανησυχίας για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, άρα και τα επιτόκια της Fed, και τελικά την ισχύ του USD έναντι των ασιατικών νομισμάτων.

Charu Chanana, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Saxo Markets

Η σειρά των γεγονότων εγείρει το ερώτημα αν οι συνομιλίες απέτυχαν ή αν εξακολουθούμε απλώς να βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν καλά νέα, η αγορά φαίνεται να αντιδρά υπερβολικά και η κατάσταση αναδεικνύει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία γίνεται όλο και πιο νευρική.

Steven Leung, εκτελεστικός διευθυντής της UOB Kay Hian Χονγκ Κονγκ

Το sell off το απόγευμα μπορεί να είναι μια υπερβολική αντίδραση και θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Οι εμπορικές συνομιλίες είναι περίπλοκες και διαρκώς μεταβαλλόμενες και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν μπορούν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, οπότε χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις είναι «απλώς μια χειρονομία πριν από τη μετάβαση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και θα πρέπει να σταθεροποιηθούν «όταν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για το χρόνο των εμπορικών συνομιλιών».

Rajeev De Mello, διαχειριστής παγκόσμιου μακροοικονομικού χαρτοφυλακίου στην Gama Asset Management

«Μετά την καθυστέρηση των δασμών που ανακοινώθηκε για τις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, υπήρχε κάποια πιθανότητα ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερούσαν επίσης την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, γεγονός που βοήθησε τις αγορές μετοχών να σημειώσουν ράλι σήμερα το πρωί. Με τις ελπίδες αυτές να διαψεύδονται, ο πόλεμος των δασμών έχει ξεκινήσει. Η Κίνα θα αναγκαστεί να αντιδράσει αν και με τους δικούς της όρους και στοχεύοντας σε συγκεκριμένους τομείς».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Χρυσές δουλειές για Μασκ - Το αμερικανικό επιχειρείν προσεγγίζει το δεξί χέρι του Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ