Αύξηση ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι

Μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή σχολεία ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν παραρτήματα στο Ντουμπάι.

Μια παρακαταθήκη για την πόλη που θα την μετατρέψει σύντομα και σε κορυφαίο εκπαιδευτικό προορισμό. Είναι άλλωστε ένα κομβικό επιχειρηματικό κέντρο με δυναμική και διαφοροποιημένη οικονομία. Σχεδόν 290.000 μαθητές μορφώνονται στα 209 ιδιωτικά σχολεία. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2 δις ευρώ σε έσοδα από τα ετήσια δίδακτρα.

«Η παιδεία ως σύνολο είναι πολύ σημαντική για την οικονομία. Δημιουργεί ιδέες, ένα σύστημα μόρφωσης που ανοίγει νέους βιομηχανικούς τομείς. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Να υποβοηθήσουμε την παιδεία στα ιδρύματα του Ντουμπάι, γιατί γνωρίζουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα εξελίσσεται. Και εμείς εδώ επικεντρωνόμαστε στο να συνεχίσουμε να καινοτομούμε όσον αφορά στον τρόπο που οι μαθητές μας χρησιμοποιούν την εκπαιδευτική διαδικασία» επισημαίνει ο Κιαλφάν Μπελιούλ, διευθύνων σύμβουλος του Dubai Future Foundation.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση παραρτημάτων πανεπιστημίων στον κόσμο. Τα περισσότερα βρίσκονται στο Ντουμπάι. Συνολικά 34. Ανάμεσά τους και το London Business School.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι ότι η κυβέρνηση εδώ έχει μακρόπνοο όραμα και αντιλαμβάνεται τη σημασία της μόρφωσης. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον για να δημιουργήσουμε ένα μορφωτικό πρόγραμμα και να συμμετάσχουμε στην αλλαγή που γίνεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην περιοχή» αναφέρει ο Φρανσουά Ορταλό-Μανιέ, πρύτανης του London Business School.

«Το να είναι το London Business School σε ένα τόσο καλό περιβάλλον, προσθέτει αξία όχι μόνο στο Ντουμπάι αλλά και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός και είναι κομβικής σημασίας να είμαστε εδώ ως σχολή διοίκησης επιχειρήσεων» συμπληρώνει μια φοιτήτρια.

Μερικά από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του Καναδά, της Βρετανίας, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Ρωσίας και της Αυστραλίας έχουν παραρτήματα στο Πάρκο Γνώσης του Ντουμπάι. Στο Πανεπιστήμιο Γουόλογκονγκ φοιτούν άτομα από 108 διαφορετικές χώρες:

«Είναι τέλειο. Καταπληκτικό! Ειδικά λόγω του πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος. Είναι κάτι που δεν θα το άλλαζα με τίποτε άλλο» υπογραμμίζει μια φοτήτρια του πανεπιστημίου. Μια άλλη συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα είναι πολύ ευέλικτο, γιατί εμείς επιλέγουμε τι θα κάνουμε. Προγραμματίζουμε τα μαθήματα, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μπορούμε να επιλέξουμε τις θεματικές που θα κάνουμε».

Ο συγκεκριμένος τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πέρσι η ανάπτυξη έφτασε το 2,9%. Το 90% των μαθητών είναι από το εξωτερικό. Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το Brexit έχει αντίκτυπο και στην εκπαίδευση και έχει οδηγήσει σε αλλαγή της άποψης πολλών γονιών από την Βρετανία:

«Μία από τις ανησυχίες του κόσμου για το Brexit είναι η αβεβαιότητα που θα υπάρξει μετά. Ανακάλυψα ότι το Ντουμπάι προσφέρει σταθερότητα όσον αφορά όχι μόνο στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή αλλά και στην παιδεία. Έτσι αρκετοί γονείς που σκέφτονταν να επιστρέψουν στη χώρα τους για επαγγελματικούς λόγους θέλουν πολύ να συνεχίσουν να μορφώνουν τα παιδιά τους εδώ στην πόλη» τονίζει ο Μάρκο Λόνγκμορ, πρύτανης του Brighton College του Ντουμπάι.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την παιδεία είναι και ο ετήσιος διαγωνισμός για το Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου. Αφορά έναν δάσκαλο που η συνεισφορά του στην εκπαιδευτική διαδικασία ήταν ξεχωριστή. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Χιου Τζάκμαν, τον αστέρα του Χόλιγουντ που ήταν στο παρελθόν δάσκαλος:

{Η αίσθησή μου από το Ντουμπάι είναι ότι εδώ ψάχνουν πάντα το καλύτερο. Δεν φοβούνται να κυνηγήσουν στόχους, να ριψοκινδυνεύσουν και να πράξουν. Είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει και στον τομέα της εκπαίδευσης} τονίζει ο ηθοποιός.

Ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται κάθε χρόνο στο Ντουμπάι. Τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 70 νέα σχολεία και σχολές άνοιξαν εδώ. Με αυτό το φάσμα επιλογών, οι κάτοικοι έχουν γίνει πιο ειδικοί όσον αφορά στις επιλογές και τις ευκαιρίες που ανοίγονται εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ