Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την έναρξη μιας διαδικασίας για την επιβολή αμοιβαίων δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο. Ο Τραμπ ανέθεσε σε κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους να σχεδιάσουν ένα σχέδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αντιστοιχεί σε υψηλότερους δασμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα, μαζί με μη δασμολογικά εμπόδια και φόρους.
To Atlantic Council παρουσιάζει τις αναλύσεις των ειδικών για το τι μέλλει γενέσθαι στο παγκόσμιο εμπόριο:
Προειδοποιητική βολή
«Η ενέργεια δεν αποτελεί απλή διαπραγματευτική στάση – πρόκειται για την κυβέρνηση Τραμπ που βάλλει προειδοποιητικές βολές. Αν θέλατε να επιβάλετε εκτεταμένους αμοιβαίους δασμούς σε όλο τον κόσμο, θα ζητούσατε από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εμπορίου να καταρτίσουν έναν κατάλογο συστάσεων και θα επικαλεστείτε όλες τις νομικές εξουσίες που έχετε στη διάθεσή σας.
Επομένως, τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να απορριφθεί ως απλώς άλλη μια ανακοίνωση του Τραμπ τύπου “βλέποντας και κάνοντας”».
-Τζος Λίπσκι, Atlantic Council’s GeoEconomics Center
Το παιχνίδι αλλάζει
«Ανάλογα με τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του, το… Δίκαιο και Αμοιβαίο Σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν γενικούς δασμούς. Σύμφωνα με την τρέχουσα προσέγγιση του πλέον ευνοούμενου κράτους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα μέλη έχουν διαπραγματευτεί δασμολογικούς συντελεστές μεταξύ περισσότερων από 160 χωρών τους οποίους εφαρμόζουν χωρίς διακρίσεις σε άλλα μέλη του ΠΟΕ. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αλλαγή σε μια προσέγγιση όπου οι γενικοί δασμοί επιβάλλονται και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανά χώρα σε διμερή αμοιβαία βάση. Φαίνεται να ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται και επιβάλλονται οι δασμοί από τότε που δημιουργήθηκε η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου».
«Η προοπτική αμοιβαίων δασμών μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως το απόλυτο διαπραγματευτικό εργαλείο, που ουσιαστικά λέει: Μειώστε τους δασμούς σας στα δικά μας σημερινά επίπεδα και δε θα έχετε συνέπειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα μέλη που επικεντρώνονται στον ΠΟΕ είναι ότι οι όποιες μειώσεις των δασμών θα πρέπει να ισχύουν για όλα τα μέλη του ΠΟΕ. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να μην έχει πρόβλημα να μειώσει τον δασμό 10% που επιβάλλει στα αυτοκίνητα στο 2,5%, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν απειλή για τις επιχειρήσεις αυτοκινήτων της ΕΕ. Όμως ο εν λόγω συντελεστής θα εφαρμοζόταν επίσης στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, οι οποίες αποτελούν πραγματική απειλή».
-Λ. Ντάνιελ Μαλέινι, Atlantic Council’s Europe Center and GeoEconomics Center
Οι αμοιβαίοι δασμοί θα πλήξουν περισσότερο την Ευρώπη
«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πληγούν περισσότερο από την αμοιβαία δασμολογική δράση. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, η κυβέρνηση Τραμπ διατύπωσε μια στροφή μακριά από την Ευρώπη, τόσο σε σχέση με το ΝΑΤΟ όσο και σε σχέση με το εμπόριο. Η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να αναβιώσει το εμπορικό παράδειγμα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από το Μπρέτον Γουντς, στο οποίο οι δασμολογικές πολιτικές καθορίζονται αμοιβαία, χωρίς πολυμερή δέσμευση».
«Οι παγκόσμιες συνέπειες θα επεκταθούν πολύ πέρα από την οικονομία και το εμπόριο. Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος της ΕΕ είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον κατώτερος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια σκηνή. Το μεγάλο ερώτημα για το 2025 είναι αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες μπορούν να βρουν έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουν την ειδική, στρατηγική τους σχέση προς αμοιβαίο όφελος. Ο μεγάλος κίνδυνος για το 2025 είναι ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποκλίνουν μεταξύ τους όσον αφορά το εμπόριο, το κλίμα και άλλες πολιτικές προτεραιότητες».
«Τα καλά νέα είναι ότι η διμερής διατλαντική εμπορική σχέση δεν διέπεται από συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, οπότε δεν καταργούνται συνθήκες από τη δασμολογική δράση σε σχέση με την ΕΕ. Αυτό αφήνει χώρο για στρατηγική δέσμευση και στις δύο πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντικός. Οι οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις: ισχνή ανάπτυξη, αυξανόμενο κόστος ενεργειακής μετάβασης και οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η διατάραξη της διατλαντικής αλυσίδας εφοδιασμού θα δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις και εντάσεις σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ευρώπη».
-Μπάρμπαρα Μάθιους, Διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρυτής της BCMstrategy Inc.
Ο ρόλος της Ινδίας
«Η σημερινή ανακοίνωση του προέδρου για ένα “Σχέδιο δίκαιου και αμοιβαίου εμπορίου” φαίνεται να είναι ένα σχέδιο για μια μνημειώδη αναδιάρθρωση του διεθνούς εμπορικού συστήματος. Φαίνεται ότι θα δρομολογήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δασμολογικά προγράμματα για ορισμένους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή για εκείνους που θεωρούνται οι χειρότεροι παραβάτες που έχουν υψηλούς δασμούς και έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Αυτό που μόνο υπαινίσσεται το προεδρικό μνημόνιο και το ενημερωτικό δελτίο είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης νέων εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες αυτές για τη μείωση των δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών τους. Στην πραγματικότητα, με την ανακοίνωση να λαμβάνει χώρα την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσιγκτον, η Ινδία θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη δοκιμαστική περίπτωση για διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να μετριάσουν την επιβολή νέων δασμών».
-Μαρκ Λίνσκοτ, Αtlantic Council’s South Asia Center
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Επένδυση £2,5 δισ. στη βιομηχανία χάλυβα μετά τους δασμούς Τραμπ