Δασμοί, δασμοί, δασμοί: Η νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον έχει αναστατώσει βαθιά την οικονομία της ΕΕ. Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρώπη κρατά την ανάσα του, υπό τον φόβο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του δυτικού κόσμου.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς κατά της ΕΕ «αρκετά σύντομα». Γιατί η Ευρώπη «αντιμετωπίζει άδικα» τις ΗΠΑ.
Η Κομισιόν, διά της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιτείνει συνεχώς πώς «αν μας φερθούν εσκεμμένα άδικα ή αυθαίρετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει αποφασιστικά».
Υπάρχουν όμως στρατηγικές για το πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την αμερικανική απειλή; Όταν είναι πλέον σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν τρία -μηδέν την ΕΕ και μάλιστα από τα «αποδυτήρια», σε τρεις καθοριστικούς τομείς: την οικονομική ανάπτυξη, τις επιδόσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παραγωγικότητα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περισσότερο από ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγικότητα», λέει η Βαλερί Μινιόν, καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ναντέρ του Παρισιού και πρόεδρος του Οικονομικού τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου των Γαλλικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. «Από το 2002, η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, από ό,τι στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στην Ευρώπη να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πέρα από κυκλικούς παράγοντες όπως η αύξηση του ευρωπαϊκού λογαριασμού στην ενέργεια, αρκετοί διαρθρωτικοί λόγοι εξηγούν το διευρυνόμενο χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ», λέει η Βαλερί Μινιόν. «Ο πρώτος λόγος είναι η τεράστια καθυστέρηση της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες».
Όπως επισημαίνει άλλωστε και η έκθεση Ντράγκι, «αν εξαιρέσουμε τον τεχνολογικό τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια θα ήταν σε γενικές γραμμές συγκρίσιμη με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι ψηφιακές τεχνολογίες
Το αυξανόμενο όμως χάσμα στην παραγωγικότητα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού καταδεικνύει έτσι τη χρόνια έλλειψη επενδύσεων της Ευρώπης σε ψηφιακές τεχνολογίες, που αποτελούν και τον κινητήρα της μελλοντικής ανάπτυξης. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν περίπου το 5,5% του ΑΕΠ τους σε νέες τεχνολογίες το 2023, το μερίδιο αυτό ήταν μόνο 3,2% στην Ευρωζώνη.
Αυτή η κραυγαλέα ευρωπαϊκή καθυστέρηση στις ψηφιακές τεχνολογίες οφείλεται ιδίως σε ανεπαρκή προσπάθεια της ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,5% του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 2,3% στην ευρωζώνη. «Tο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο πέρα από τον Ατλαντικό, και η ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται σε αυτόν τον τομέα είναι επίσης κρίσιμα επιχειρήματα για να εξηγήσουν την καθυστέρηση που βιώνει η Ευρώπη», τονίζει η Γαλλίδα καθηγήτρια.
Αγορές και καινοτομία
Ευρωπαίοι επιχειρηματίες τονίζουν επίσης πώς αξίζει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που διευκολύνουν και επιταχύνουν τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία:» Με την κεφαλαιοποίηση ως ποσοστό του ΑΕΠ λιγότερο από το ένα τρίτο στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απουσία μιας πραγματικά ενοποιημένης κεφαλαιαγοράς, οι καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πιο περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αντίστοιχές τους στις ΗΠΑ», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Συνολικά, «η έλλειψη επενδύσεων σε R&D, σε νέες τεχνολογίες και στην εκπαίδευση, φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή υστέρηση. απεμπλοκή. Εάν θέλει να καλύψει τη διαφορά, η Ευρώπη πρέπει επομένως να υποστηρίξει αυτούς τους τομείς και να επιταχύνει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις εταιρείες της», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Ενας αδύναμος τεχνολογικός τομέας θα παρεμποδίζει την απόδοση της καινοτομίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ενέργεια, τα υλικά και η άμυνα».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε βέβαια πριν λίγες ημέρες, επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά και αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά, όταν ο Τραμπ έχει μιλήσει για 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αργό supertanker»
Ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών (BDA), είναι σαφής: «Πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να πάρει το μάθημά της: Αντί να επικρίνουμε τον Πρόεδρο Τραμπ, πρέπει να βελτιωθούμε. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική, πράγμα που σημαίνει επιτέλους σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας, ταχύτερες αποφάσεις, ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και δραματική αύξηση των επενδύσεων».
Στο τραπέζι υπάρχουν βέβαια οι ιδέες του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ζητεί τεράστιες επενδύσεις. Κάπου 800 δις κάθε χρόνο. Οι προτάσεις του είναι ακριβές, αλλά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν. Η Ευρώπη έχει μια αγορά 450 εκατομμυρίων κατοίκων και έξι από τις 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες προέρχονται από εδώ».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DekaBank, Ούλριχ Κάτερ τονίζει ,χωρίς περιστροφές: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό της παρά για τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη στο σύνολό της δεν χρειάζεται να κρύβεται από τις ΗΠΑ οικονομικά. Η ΕΕ είναι εξίσου ένα οικονομικό supertanker με την αμερικανική οικονομία, αλλά δυστυχώς πλέει με πιο αργό ρυθμό».
Η Ευρώπη έχει αναβάλει πολλά εδώ και πολύ καιρό. Και τώρα αναγκάζεται με τον Τραμπ να ανακαλύψει και το… «νέφτι».
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Στο τραπέζι mega αμυντικό πακέτο ως απάντηση στις πιέσεις Πούτιν – Τραμπ για την Ουκρανία