Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, δεσμεύθηκε να απαντήσει με αντίμετρα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 20% στις εισαγωγές από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Απριλίου, έρχεται να εντείνει τη ρήξη με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής “ανταποδοτικών δασμών” του Τραμπ.
«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε τηλεοπτικό μήνυμά της την Πέμπτη. «Προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν».
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν σε δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό, όπως εσωτερικοί φόροι, κανονισμοί και τεχνικά πρότυπα.
Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η ΕΕ διαθέτει «πολλά χαρτιά» στο διαπραγματευτικό της οπλοστάσιο, μεταξύ αυτών δασμούς σε ευαίσθητους τομείς για τις ΗΠΑ, όπως οι υπηρεσίες και η τεχνολογία.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και νέα μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει αντίμετρα αξίας έως και 26 δισ. ευρώ σε απάντηση στους προηγούμενους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα και εξαρτήματα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου.
Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει με δασμούς 200% σε ευρωπαϊκό κρασί, σαμπάνια και αλκοολούχα ποτά, εφόσον η ΕΕ προχωρήσει στην επιβολή φόρου στις εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι στις 14 Απριλίου.
Η Γαλλία και άλλες χώρες καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τη χρήση του Κανονισμού κατά του Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument) — του πιο ισχυρού νομικού εργαλείου εμπορικής άμυνας της ΕΕ, το οποίο προβλέπει αντίποινα ακόμη και σε τομείς όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι επενδύσεις και οι δημόσιες συμβάσεις.
Οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις 7 Απριλίου για να καθορίσουν τη στρατηγική απάντηση της Ένωσης. Παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει μια «λίστα διαπραγματεύσεων» με πιθανά σημεία παραχώρησης προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται θέματα όπως οι επενδύσεις, οι ρυθμιστικές ρυθμίσεις, η φορολογία (π.χ. ΦΠΑ) και το εμπόριο υπηρεσιών.
ΗΠΑ – ΕΕ: σύγκρουση ισορροπιών σε ευάλωτη συγκυρία
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Αν και απέτυχε να αποτρέψει τα νέα μέτρα, οι δύο πλευρές άρχισαν να σκιαγραφούν ένα ενδεχόμενο πλαίσιο συμφωνίας.
Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η εμπορική ανισορροπία οφείλεται σε «δομικά εμπόδια» της ΕΕ, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι η ΕΕ είναι κορυφαίος εισαγωγέας αμερικανικών υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία είναι η πλέον εκτεθειμένη χώρα, καθώς κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 92 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ το 2024, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται ιδιαίτερη πίεση λόγω των μεταβαλλόμενων ισορροπιών στην Κίνα και της στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η εμπορική κρίση εκδηλώνεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ποντάρουν σε ανάκαμψη μετά από διετή στασιμότητα. Οι αναλυτές της Bloomberg Economics εκτιμούν ότι η επιβολή των δασμών θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά την ανάκαμψη, επηρεάζοντας τις πληθωριστικές προσδοκίες αλλά και την ικανότητα της ΕΚΤ να χαράξει καθαρή νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ότι στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου. Όμως, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ: «Όσο δεν απαντάτε με αντίποινα, αυτό είναι το ανώτατο όριο των δασμών».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ρίχνει την τελευταία ζαριά για τα μετρητά στο Καζίνο η Βουλή