Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπολόγισε τη σειρά των νέων δασμών της κυρίως με βάση τα υφιστάμενα εμπορικά ισοζύγια – μια απόκλιση από τις δεσμεύσεις για αντιστοίχιση των δασμολογικών συντελεστών και άλλων εμπορικών φραγμών από άλλες χώρες.
Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης για να εξηγήσει τη μεθοδολογία της για τους δασμούς που συγκλόνισαν τον πλανήτη, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών περιέγραψε λεπτομερώς έναν τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας με τις ΗΠΑ με το σύνολο των εξαγωγών της, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός διαιρείται δια του δύο, παράγοντας τον συντελεστή.
Η Κίνα, για παράδειγμα, είχε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα 295 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ επί συνολικών εξαγωγών 438 δισ. δολαρίων – ένας λόγος 68%. Διαιρούμενο δια του δύο σύμφωνα με τον τύπο του Τραμπ, αυτό απέδιδε ένα δασμολογικό ποσοστό 34%. Με τους ίδιους υπολογισμούς προέκυψαν κατά προσέγγιση τα ποσοστά για άλλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα επλήγησαν επίσης, αντιμετωπίζοντας έναν ενιαίο συντελεστή 10% ανεξάρτητα, όπως και τα έθνη όπου το εμπόριο ήταν περίπου ισοσκελισμένο.
Η δήλωση του USTR ανέφερε ότι ενώ ήταν τεχνικά δυνατό να υπολογιστούν οι συντελεστές για τα πραγματικά εμπόδια, αυτή η μεθοδολογία θα επιτύχει τον στόχο του Τραμπ να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Ενώ ο μεμονωμένος υπολογισμός των επιδράσεων στο εμπορικό έλλειμμα δεκάδων χιλιάδων δασμολογικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και άλλων πολιτικών σε κάθε χώρα είναι πολύπλοκος, αν όχι αδύνατος, οι συνδυασμένες επιδράσεις τους μπορούν να υποκατασταθούν με τον υπολογισμό του επιπέδου δασμών που συνάδει με την οδήγηση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων στο μηδέν», ανέφερε η δήλωση, η οποία δεν ήταν υπογεγραμμένη.
Ο Τραμπ παρουσίασε μια σειρά από δασμούς στο Rose Garden του Λευικού Οίκου την Τετάρτη, παρουσιάζοντας με μια σειρά από συντελεστές που βασίζονται στους «δασμούς που χρεώνονται στις ΗΠΑ» και, στο μισό του συντελεστή, στον «εκπτωτικό αμοιβαίο δασμό».
Η μέθοδος υπολογισμού των δασμών ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στην πορεία προς την ανακοίνωση του Τραμπ. Προσθέτοντας τη σύγχυση, οι συντελεστές που δημοσιοποίησε ο Τραμπ διέφεραν ελαφρώς από εκείνους του παραρτήματος που συνόδευε το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ. Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, αναφερόταν με 25% στον πίνακα του Τραμπ και 26% στο παράρτημα.
Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συντελεστές θα είναι ένας υπολογισμός που θα συνυπολογίζει τόσο τους δασμούς όσο και τα μη δασμολογικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Και ο πίνακας του Τραμπ εμφάνιζε τους συντελεστές σε μια κατηγορία με τίτλο «Δασμοί που χρεώνονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης του νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».
Ο πραγματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος είχε αρχικά επισημάνει ότι θα γίνονταν οι υπολογισμοί.
Στο υπόμνημά του της 13ης Φεβρουαρίου για τη θέσπιση των αμοιβαίων δασμών, ο Τραμπ διέταξε μια ανάλυση «συνολικής εμβέλειας, εξετάζοντας τις μη αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με όλους τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των φόρων, των μη δασμολογικών φραγμών, της χειραγώγησης του νομίσματος και «κάθε άλλης πρακτικής» που «επιβάλλει αθέμιτο περιορισμό στην πρόσβαση στην αγορά ή οποιοδήποτε διαρθρωτικό εμπόδιο στον θεμιτό ανταγωνισμό».
Δεν απαριθμεί τα εμπορικά ισοζύγια, αλλά ξεχωριστά αναφέρει ότι το μη αμοιβαίο εμπόριο είναι «μία πηγή του μεγάλου και επίμονου ετήσιου εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας σε αγαθά».
Ο τύπος του Τραμπ περιλάμβανε δύο άλλες παραμέτρους – την ελαστικότητα της ζήτησης εισαγωγών ως προς τις τιμές και την ελαστικότητα των τιμών των εισαγωγών σε σχέση με τους δασμούς. Αυτές ορίστηκαν σε τιμές που ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώνονταν, και μαζί ισοδυναμούσαν με πολλαπλασιασμό επί ένα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τσουχτερό πρόστιμο, αλλά και... μπόνους από την ΕΕ σε αυτοκινητοβιομηχανίες